Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact

the big note: "it's all one album" (fz)

In The Big Note staan Zappa-albums eens niet op volgorde van uitbrengen, maar zijn ze gerangschikt op opnamedatum. Bijzonder aan dit pad is een wat betere - soms verrassende - kijk op alle releases. Dance Me This blijft nu ook de laatste in de rij en zo hoort het ook, maar Freak Out is niet meer de eerste...

Een paar opmerkingen: Zappa werkt, zoals waarschijnlijk bekend, veel met collage's en dat heeft invloed op het tijdspad. Bij twijfel is de keus gebaseerd op de meeste nummers op het album uit hetzelfde jaar of maand. Soms is niet helemaal duidelijk hoe het zit met opnamedata, dan is voor de ordening gekeken naar de samenstelling van de band, tenminste voorzover mogelijk. 'You Can't Do That on Stage Anymore, vol. 2' is een volwaardig concert op één datum, dus gewoon in de rij. De andere Stages zijn verzamelaars en moeilijker in te passen. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld One Shot Deal, Have I Offended Someone en Finer Moments.
De 'Beat the Boots'-serie, onofficieel/officieel, staat om die reden apart, maar, net als de rest, op opnamedatum. De derde reeks 'Beat the Boots, download-only, heb ik niet opgenomen. Downloads zijn er wel meer, maar vallen buiten het kader hier.
In de laatste rubriek wat Zappa-aanverwante albums die soort van aansluiten in de rij.

Het is en blijft een complexe puzzel en er valt natuurlijk van alles aan deze ordening op te merken. Het is, aan de andere kant, een poging (noodzaak?), om tot een - in mijn optiek - beter hoorbaar overzicht te komen van Zappa's werk.

klik op de afbeeldingen voor info etc.

         
         
    
    
    
     
       
     
  
   
  
        
 
       
  
    verzameldingen:
       
 
   
andere dingen: 
         
beat the boots:
         
         
         
en dan wellicht ook nog dit: