Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
You Are What You Is
23 september 1981
officiŽle release - 34


1981 lp-versie
A1. Teen-age Wind
A2. Harder Than Your Husband
A3. Doreen
A4. Goblin Girl
A5. Theme From The 3rd Movement Of Sinister Footwear

B1. Society Pages
B2. I'm A Beautiful Guy
B3. Beauty Knows No Pain
B4. Charlie's Enormous Mouth
B5. Any Downers?
B6. Conehead

C1. You Are What You Is
C2. Mudd Club
C3. The Meek Shall Inherit Nothing
C4. Dumb All Over

D1. Heavenly Bank Account
D2. Suicide Chump
D3. Jumbo Go Away
D4. If Only She Woulda
D5. Drafted Again

2012 cd-versie
  1. Teen-age Wind
  2. Harder Than Your Husband
  3. Doreen
  4. Goblin Girl 4:06
  5. Theme From The 3rd Movement Of Sinister Footwear
  6. Society Pages
  7. I'm A Beautiful Guy
  8. Beauty Knows No Pain
  9. Charlie's Enormous Mouth
10. Any Downers?
11. Conehead
12. You Are What You Is
13. Mudd Club
14. The Meek Shall Inherit Nothing
15. Dumb All Over
16. Heavenly Bank Account
17. Suicide Chump
18. Jumbo Go Away
19. If Only She Woulda
20. Drafted Again

------------------------------------------------------------
Frank Zappa: lead guitar, vocals
Ike Willis: rhythm guitar, vocals
Ray White: rhythm guitar, vocals
Bob Harris: boy soprano, trumpet
Steve Vai: Strat abuse
Tommy Mars: keyboards
Arthur Barrow: bass
David Logeman: drums
Ed Mann: percussion
David Ocker: clarinet, bass clarinet
Jim - Motorhead - Sherwood: tenor sax
Denny Walley: slide guitar
Craig "Twister" Stewart: harmonica
and guest vocalists:
Jimmy Carl Black, Motorhead, Ahmet, Moon, Denny Walley

You Are What You Is uit 1981 is een behoorlijk onderschatte plaat. Indertijd niet heel populair vanwege de enorme hoeveelheid releases dat jaar; naderhand een beetje 'kwijtgeraakt'. Uit deze periode is het een van mijn favorieten. Ik heb de (vroegere 2lp-) set onwaarschijnlijk vaak gedraaid en dan steeds altijd compleet. De muziek biedt daarvoor genoeg afwisseling en er gebeurt veel tegelijktertijd op verschillende niveau's. Niet alleen de muziek, maar ook de teksten spelen hier een niet aflatende rol, het gaat maar door, maar dan in goede zin. Na You Are What You Is moet ik altijd weer even bijkomen.
Zappa gaf in 1981 in interviews aan dat dit ook zijn favoriet was, hij had er erg veel tijd in gestoken als het ging om de productie, maar vooral vanwege het geluid. Nog steeds vind ik de gelaagdheid van You Are fenomenaal. Aan het eind van de meeste nummers begint het volgende al, het is een soort mix-avant-la-lettre. Lang voordat allerlei DJ's nummers aan elkaar mixten deed Zappa dat al met deze plaat. Met wat nostalgische knipogen zou je deze set een conceptplaat kunnen noemen, maar die term was anno 1981 al verouderd, laat staan in 2010. Maar toch, thematisch wordt er heel wat aangeroerd, religie, drugs, seks, het beauty-concept, de homo-beweging, science fiction, TV en TV-evangelisten en de oproep voor de dienstplicht. Het is een goed overzicht van het leven in Amerika begin jaren tachtig. Maar dan wel bezien door de ogen van Zappa en diens uitspraken zijn - zoals bekend - niet altijd even vleiend.

Sommige tracks waren bedoeld als onderdeel voor Crush All Boxes, maar zijn op You Are What You Is beter uitgewerkt. Anderen verschenen op Tinsel Town Rebellion. Dat heeft wel een klein, maar weinig opvallend gevolg. You Are komt uit nŠ Tinsel Town Rebellion en de Shut Up 'n Play Yer Guitar-box, maar is eerder opgenomen. David Logeman, de drummer op You Are, was slechts kortdurend aan Zappa verbonden en is daarna in lucht opgelost. Vinnie Colaiuta was zijn vervanger en doet mee op de meeste tracks van Tinseltown en Shut Up. Ingehaald door de tijd, maar eigenlijk ongemerkt, toch?
Speciale ťn opvallende gasten: Motorhead en the Indian of the Group, maar zij zijn desondanks niet heel opvallend aanwezig. Zoals altijd bij heer Z. worden ze ingezet indien de noodzaak daarom vraagt.
Van Zappa's gitaar vliegen de vonken af. Het 'Thema van de derde Beweging van de Merkwaardige Voetbedekking' is een instrumentaal hoogtepuntje.

Nog iets over het geluid, want daar zijn nogal wat opmerkingen over. De vinylplaat klonk fantastisch, de meeste cd-versies doen pijn aan je oren vanwege het opgerekt geluid, vooral in het hoog, de balans is weg. De Ryko versie uit 1990 klinkt redelijk, maar de allerjongste versie mist weer het midden. Het bleef tot de 2012 cd-versie tobben met deze cd, gelukkig is het nu over en kan ik weer zonder hinderlijk hoog luisteren. Ook tobben blijft de gitaarsolo na Dumb All Over, daar wordt steeds mee gerommeld, stukken eraf, erbij, maar ook tot de 2012 cd-versie niet in orde. Die is inmiddels hersteld en ook dat geeft rust. Het gedoe begon om bij de cd-versies het eind van lp-kant 3 (met de solo) te koppelen aan het begin van lp-kant vier. Dat lukt niet, want het was net als vroeger bij Willie the Pimp op de Fillmore-plaat: ze hadden niets met elkaar te maken. Zappa knipte er bij zijn geautoriseerde cd-versie gewoon een stuk uit onder het motto: "Ik hield toch al niet van die solo."

Drafted Again is uitgebracht als single 'I don't want to get drafted'. Maar, vergeleken met de lp, is het een behoorlijk verschillende uitvoering.  Ancient Armamants, de gitaarsolo van de B-kant van de single, is nog niet op cd uitgebracht (wel te downloaden). Beiden zijn te horen in een birthday arrangement van de Family Trust.
De videoclip bij de You Are What You Is-single is indertijd verboden bij MTV, omdat er een Reagan-look-alike op de elektrische stoel in voorkwam. De tekst in het cd-boekje "Say Cheese..." werd door Newsweek geweigerd  als te eigenaardig...

EIgenaardig of niet, You Are What You IS is een bijzonder album! Advies: veel luisteren!


    dutch text 2010/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe