Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Erie
17 juni 2022
officiële release - 122


disc 1: Live from Edinboro, PA – May 8, 1974
  1. “Someone Has Just Asked Me…”
  2. Cosmik Debris
  3. Pygmy Twylyte
  4. The Idiot Bastard Son
  5. Cheepnis
  6. Inca Roads
  7. Montana
  8. Dupree’s Paradise (Intro)

disc 2: Live from Edinboro, PA – May 8, 1974 (cont’d)
  1. Dupree’s Paradise
  2. It Can’t Happen Here
  3. Hungry Freaks, Daddy
  4. You’re Probably Wondering Why I’m Here
  5. How Could I Be Such A Fool
  6. I Ain’t Got No Heart
  7. I’m Not Satisfied
  8. Wowie Zowie
  9. Let’s Make The Water Turn Black
10. Harry, You’re A Beast
11. The Orange County Lumber Truck
12. Oh No
13. Son Of Orange County
14. More Trouble Every Day
15. Camarillo Brillo

disc 3: Live from South Bend, IN – May 12, 1974 / Live from Erie, PA – November 12, 1974
  1. Montana
  2. Get Down
  3. Tush Tush Tush (A Token Of My Extreme)
  4. Stink-Foot
  5. RDZNL
  6. Village Of The Sun
  7. Echindna’s Arf (Of You)
  8. Don’t You Ever Wash That Thing?
  9. Penguin In Bondage
10. T’Mershi Duween
11. The Dog Breath Variations
12. Uncle Meat
13. Building A Girl
14. Dinah-Moe Humm

disc 4: Live from Erie, PA – November 12, 1974 (cont’d)
  1. I’m Not Satisfied
  2. Montana
  3. Dupree’s Paradise (Intro)
  4. Dupree’s Paradise
  5. Don’t Eat The Yellow Snow
  6. Tush Tush Tush (End Vamp)
  7. Oh No
  8. Son Of Orange County
  9. More Trouble Every Day

disc 5: Live from Erie, PA – November 12, 1976 / Live from Toledo, OH – November 13, 1976
  1. The Purple Lagoon
  2. Stink-Foot
  3. The Poodle Lecture
  4. Dirty Love
  5. Wind Up Workin’ In A Gas Station
  6. Tryin’ To Grow A Chin
  7. The Torture Never Stops
  8. City Of Tiny Lites
  9. Pound For A Brown
10. You Didn’t Try To Call Me
11. Rudy Wants To Buy Yez A Drink
12. Would You Go All The Way?

disc 6: Live from Erie, PA – November 12, 1976 cont’d / Bonus Tracks
  1. Black Napkins
  2. Terry’s Erie ’76 Solo
  3. Patrick’s Erie ’76 Solo
  4. Wonderful Wino
  5. The Purple Lagoon (Outro)
  6. Stranded In The Jungle
  7. Dinah-Moe Humm
  8. The Purple Lagoon (Outro)
  9. Camarillo Brillo
10. Muffin Man
11. The Purple Lagoon (Outro)
12. You Didn’t Try To Call Me [Live from Montreal, QC, Canada – November 10, 1976]
13. Black Napkins
14. The Purple Lagoon (Outro)


------------------------------------------------------------
band on disc 1 & 2
Frank Zappa:
guitar, vocals
Jeff Simmons: guitar, vocals

George Duke: keyboards, synthesizer, vocals
Don Preston: synthesizer
Napoleon Murphy Brock: tenor sax, flute, lead vocals

Bruce Fowler: trombone, vocals
Walt Fowler: trumpet
Tom Fowler: bass
Ralph Humphrey: drums

Chester Thompson: drums, percussion

band on disc 3 & 4
Frank Zappa:
guitar, vocals
George Duke: keyboards, synthesizer, vocals
Napoleon Murphy Brock: tenor sax, flute, lead vocals
Tom Fowler: bass
Ruth Underwood: percussion
Chester Thompson: drums, percussion

band on disc 5 & 6
Frank Zappa:
guitar, vocals
Ray White: guitar, vocals
Eddie Jobson: keyboards, synthesizer. violin
Lady Bianca: keyboards, vocals
Patrick O'Hearn: bass
Terry Bozzio: drums, vocals
In klas 6 van de lagere school leerde ik dat er in het verre Amerika een stad Erie en het ernaast gelegen Eriemeer bestond. Nooit iets met die kennis gedaan totdat Zappa/Erie op het toneel verscheen. Het stof van Mothers 1971 was nog niet nedergedaald of we verdronken bijkans in het meer. Keldergeest Joe Travers, die overigens steeds meer op Billy the Mountain gaat lijken, had in de Coronaperiode ‘plotseling’ meer tijd en kon daarmee eindelijk aandacht besteden aan de tapes met de voor hem magische omschrijving “Erie” op de dooszijkant. Tijdens zijn vele tournees was Zappa een drietal keer in Erie en/of omgeving beland. De in Erie geboren en getogen Travers wilde weten wat er op die tapes stond. Dat zou elke fan zo doen schat ik voorzichtig in. Op die tapes bleek, niet heel verwonderlijk, prima muziek te staan. Natuurlijk, het kan bijna niet anders. Zelfs als Zappa snotverkouden optreedt is zijn muziek nog beter dan een random gemiddelde band. Uiteindelijk vond Travers drie concerten, drie data, drie verschillende bands. Het geheel werd gebundeld in een lp-formaat boekwerk met daarbij geinige krantenknipsels. Helaas zonder relevante foto’s, op één na. Die ene betreft een vinding van Travers’ moeder tijdens een garagesale. Foto van heer Z. mét handtekening. Moeder blij, Joe blij. Wij blij?
De rest van de verpakking is een deel van een poster die tegen extra betaling alleen bij de eerste editie in de thuiswinkel bijgevoegd was. Aardig natuurlijk, maar, net als zoveel zaken, je kijkt een keer en bergt hem op, tenzij je een huis hebt van Amerikaans formaat, dan heb je muren genoeg natuurlijk.

Het “secret word for tonight is: SIT DOWN!!!” Het is wat daar in Erie. Zappa moet het (studenten-)publiek herhaaldelijk tot zitten aansporen, anders zien de mensen daarachter het niet. Vroeger had je podia waar je de artiest gewoon aan kon raken. In de loop der tijden werd diezelfde artiest de hoogte in gewerkt en in lichten gehuld een soort godheid die op het plebs neerkeek. Trouwens, vroeger lagen we vooral bij concerten…

De eerste show op 8 mei 1974 in Edinboro betreft de band die we meer dan goed kennen van ‘Roxy’ en vooral ‘& Elsewhere’. Deze wijn behoeft geen krans. The Mothers mét Don Preston, de Fowler familie (Bruce, Walt en Tom), Jeff Simmons, George Duke, Napoleon Murphy Brock en de octapussy drummers Ralph Humphrey en Chester Thompson. Wie ontbreekt? Ruth Underwood! De vraag naar haar komt uit het publiek en Zappa hangt een wazig verhaal op over een soort scharrel onderweg. Net zo’n verhaal als hij elders over het ontbreken van Ian Underwood vertelt.
Stevige band dus on stage, bekende liedjes. Je zou denken, weinig nieuws, maar dan hebben we het vooral over de eerste cd met deze band, ceedee twee is “something completely different”. Even terug in de historie, The Elsewhere-band is de groep waarmee Zappa zijn tienjarig bestaan “on the road” vierde. Speciaal voor die gelegenheid haalde hij tal van oudjes uit de kelder, muziek van ‘Freak Out’, ‘We’re Only in it for the Money’ en ‘Weasels Ripped My Flesh’. Alle nummers opgepoetst en van nieuwe klangfarben voorzien. Een feest voor het oor. Fijn dat ze nu officieel-officieel zijn uitgebracht. De Z-volgeling kende die canon al van een illegaal-officieel album uit de ‘Beat the Boots’-serie: ‘Unmitigated Audacity’ (1991). Een echte klassieker, ‘Louie Louie’ moeten we hier dan weer missen, een kleine faux pas van Travers. ‘Unmitigated Audacity’ beval ik al warm aan, cd2 dus nog ietsje warmer, voor zover dat kan. Alsnog van harte dan.

Met een gedecimeerde & Elsewhere-band vindt het concert in Gannon Auditorium plaats, 12 november 1974. Dat is slechts vijf maanden later (!). The Mothers zijn nu: George Duke, Tom Fowler, Ruth Underwood (klaar met haar scharrel), Napoleon Murphy Brock en Chester Thompson. In Gannon heeft Zappa griep, is verkouden. Als hij dit setje had uitgebracht had hij dat misschien wel in het rijtje “FZ: lead guitar, vocals, the Flu” gezet, iets met humor in muziek. Een maand eerder stond deze band in de Kultuuritalo in Helsinki. Dat concert daar kennen we als ‘You Can’t Do That On stage Anymore, vol. 2, The Helsinki concert’ (1988). Geweldig album, dito muziek. Dus. Het Gannon-concert voegt nou niet bepaald heel veel toe aan wat we al van deze band hebben. Paar liedjes, paar, - prachtige - gitaarsolo’s. Maar toch, in Helsinki speelde deze band bevlogen, met vuur en verve. Hier is dat toch Iets – uh - minder…

het laatste concert is, met enkele uitstapjes, vooral op 12 november 1976 in het Erie County Fieldhouse. Nieuwe periode in Zappa’s leven, nieuwe band ook: Lady Bianca Odin, Ray White, Eddie Jobson, Patrick O’Hearn en Terry Bozzio. Duiken we even de cd-kast in en nemen erbij: ‘Philly ‘76’, het concert van deze groep zo ongeveer een maand eerder, oktober 1976. Zelfde liedjes; nou ja, de meeste dan. Opvallend is dat de eerste acht (!) nummers in dezelfde volgorde gespeeld zijn. Hoezo elke avond iets anders? Dat valt me wat tegen Mr. Z.! We duiken even de periode ‘Chunga’s Revenge’ en ‘200 Motels’ in en krijgen vervolgens wat solo’s van Bozzio en O’Hearn. Fijn, maar, och, heel spectaculair zijn die niet. Visueel misschien wel, maar wij waren er niet bij daar in Erie. ‘Stranded in the Jungle’ komt ook al voor op ‘Philly’.
Wat ik daar al schreef kan ik hier opnieuw boven water halen: “… het vrouwelijke element geeft zijn muziek een nieuwe dimensie.” Dankzij Lady Bianca natuurlijk. Prachtige stem heeft die vrouw en in combinatie met sommige liefdesliedjes van Zappa krijg je daarvan hetzij kippenvel, hetzij rillingen. Opnieuw wordt er uitstekend gespeeld, meest in mijn oren springend zijn de bijdragen van O’Hearn, wat die man allemaal doet buiten de lijntjes…, fenomenaal!
Snappen jullie waarom we de “amount of lyric mistakes” niet mogen horen? Musici zijn ook mensen die fouten maken. Niet alles hoeft glad en gepolijst te zijn, toch?

Tussendoor de hele set zijn wat bonus tracks gestrooid om de zaak te completeren. Al met al is deze set “een gift”, zo oordeelt Travers. Hij was te jong toen Zappa in zijn thuisstad was en moet het doen met de tapes. Zo kun je dus ook een cd-box vullen.

En nu? De veel te dure set regelmatig gehoord, maar ik vrees dat de conclusie een bekende is, namelijk die van de “gemengde zak”. We kopen een aantal leuke en welkome toevoegingen, maar tegelijkertijd een (groot) aantal (overbodige?) doublures. Er ligt vast nog wel iets in de kelder dat omverwerpend is? Composities, concerten die je dagen blijft draaien omdat je keihard geraakt wordt. Dat had ik bijvoorbeeld bij ‘The Hot Rats Sessions’ en ‘Finer Moments’. Bij Erie ging ik al snel over naar de orde van de dag, lees: ging luisteren naar andere muziek. Zegt genoeg, toch? Hoe dan ook, al met al heb ik in de zesde klas tenminste niet voor niets in mijn schrift geschreven had dat Lake Erie, liggend naast de stad Erie bestond. Daardoor wist ik tenminste meteen dat er geen verborgen boodschap achter de / stond.
    dutch text 2022 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe