Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Just Another Band from L.A.
26 maart 1972
officiële release - 14


1972 lp-versie
A1. Billy The Mountain

B1. Call Any Vegetable
B2. Eddie, Are You Kidding?
B3. Magdalena
B4. Dog Breath

2012 cd-versie
1. Billy The Mountain
2. Call Any Vegetable
3. Eddie, Are You Kidding?
4. Magdalena
5. Dog Breath

------------------------------------------------------------
Frank Zappa: lead guitar, vocals
Mark Volman: lead vocals
Howard Kaylan: lead vocals
Ian Underwood: keyboards, winds, vocals
Don Preston: keyboards, mini-moog
Jim Pons: bass, vocals
Aynsley Dunbar: drums

------------------------------------------------------------
Recorded Live, Pauley Pavilion, LA, august 7, 1971
------------------------------------------------------------
"Any visual similarity between the cover of this album and the Uncle Meat illustrated booklet (not to mention Ruben & the Jets) is thouroughly intentional and contains 4 secret clues."

Just Another Band from LA verscheen na 200 Motels. De band - Las Mothers - met daarin The Phlorescent Leech & Eddie was niet bij iedereen heel populair. Al die ex-Turtles in de band (Mark, Howard, Jim) waar moest dat heen? Dat Mark en Howard meer dan uitstekende zangers waren werd voor het gemak even vergeten. Jim Pons moest nog veel leren, zelfs Ian Underwood werd nerveus van het vage basgerommel naast hem. Na een door hem zelf gegeven training ging het een stuk beter. Mark en Howie bleken 'live on stage' geweldige komedianten. Daar ging het Zappa toen ook om, lachen, (droll) humor (& poverty?)! Het lange stuk, Billy the Mountain, is daarom volgepropt met humor. Alleen het feit dat een berg, Billy, met zijn vriendin, Ethel, een boom die op hem groeit, een reis door Amerika gaat maken om zijn royalties op te halen... Onderweg gebeurt er natuurlijk van alles en worden veel instellingen en collega-muzikanten auditief op de scherpe korrel genomen. Het is een prachtig verhaal vol plotselinge wendingen. En: elke avond anders, gegarandeerd. De tekst werd vaak aangepast aan de plaats waar het concert was en aan de plaatselijke ‘folklore’.

Cal Schenkel, Zappa's grafisch ontwerper, was heel druk met een film of animatie over Billy the Mountain. Die is helaas nooit van de grond gekomen. Hij werd echter vereerd met een foto over de volle breedte van de lp-klaphoes, alhoewel Schenkel daar ligt te slapen na een uitputtingsslag met de berg en zijn vriendin.

Op de vroegere lp-kant 2, staan twee klassiekers: Call Any Vegetable en Dog Breath. Beide super gespeeld, waarbij de Hondenadem uitmondt in een spetterende, heavy gitaarsolo. De twee tussenliggende tracks staan opnieuw vol met kinderlijke humor en armzaligheid. Magdalena, een incestverhaal, was voor die tijd, 1971, erg gewaagd, maar behalve Magdalena zelf, kwam iedereen daar zonder kleurscheuren vanaf. Eddie lijkt een self-made man die vooral kledingzaken bezoekt om er geweldig uit te zien.

Na de wat rommelige ‘Live at Fillmore-lp’ gaf deze plaat, met dezelfde band minus Harris, misschien beter weer wat deze band On Stage kon en dat bleek niet misselijk. Het is mijns inziens altijd een onterecht onderschatte band geweest. Just Another Band was de laatste plaat met deze groep. Na een mislukte tournee door Europa met veel hindernissen, brand in het Casino (bezongen door Deep Purple in Smoke on the Water) en de roemruchte val van het podium in London was deze groep plotseling werkeloos. Zappa's herstel duurde voor deze band te lang. Ondertussen echter was hij al wel weer verder in zijn muzikale ontwikkeling met als resultaat twee bigband platen, gevolgd door een geheel vernieuwde Mothers en een andere koers.


    dutch text 2010/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe