Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Ship Arriving too Late to Save a Drowning Witch
3 mei 1982
officiële release - 35


1982 lp-versie
A1. No Not Now
A2. Valley Girl
A3. I Come From Nowhere

B1. Drowning Witch
B2. Envelopes
B3. Teen-age Prostitute
cd-
2012 cd-versie
1. No Not Now
2. Valley Girl
3. I Come From Nowhere
4. Drowning Witch
5. Envelopes
6. Teen-age Prostitute

------------------------------------------------------------
Frank Zappa: lead guitar, vocals
Steve Vai: impossible guitar parts
Ray White: rhythm guitar, vocals
Tommy Mars: keyboards
Bobby Martin: keyboards, sax, vocals
Ed Mann: percussion
Scott Thunes: bass (2, 4, 5, 6)
Arthur Barrow: bass (1 and first half of 3)
Patrick O'Hearn: bass (during guitar solo 3)
Chad Wackerman: drums
Roy Estrada, Ike Willis, Bob Harris: vocals
Lisa Popiel: vocal on Teen-Age Prostitue
Moon Zappa: vocal on Valley Girl

Na een hele reeks uitstekende platen, Joe's Garage, Tinseltown Rebellion en You Are What You Is was dit schip inderdaad net te laat voor de redding. Ship Arriving too Late to Save a Drowning Witch zou eigenlijk een dubbel-lp zijn met waarschijnlijke titel ‘Chalk Pie’. CBS vond het echter beter als Zappa een één-lp-versie uitbracht met dit als resultaat. Kant A is studiowerk, kant B live werk uit 1981.
De voor Zappa’s doen strakke hoes werd gedaan door Roger Price; hij woonde om de hoek. Met wat fantasie is, behalve de heks die aan het verdrinken is, een reeks letters te zien: Z, A en een gekantelde P.

Ship etc. is een moeilijke en ontoegankelijke plaat. No Not Now is een wat saaie dreun, maar met een goede baslijn. Zappa daarover: "because for people who don't understand what's going on in the rest of the song, there's always the bass line". En bedankt.
I Come from Nowhere heeft vocalen waarvan je elk moment verwacht dat ze uit de bocht vliegen. Geen meezingers of humor dit keer, bovendien is het geluid klinisch te noemen, maar daar had de baas al rekening mee gehouden, want op de lp-hoes is te lezen: "This album has been engineered to sound correct on JBL 4311 speakers or an equivalent. Best results will be achieved if you set your pre-amp tone controls to the flat position with the loudness control in the off position. Before adding any treble or bass to the sound of the album, it would be advisable to check it out this way first. F.Z."
Jammer dan voor mijn hi-end speakers van een ander merk, het klinkt niet prettig.
Overigens wordt bij de 2012 cd-versie een vergelijkbaar 'grapje' uitgehaald. Wat staat daarop namelijk: 'Applause to Sotero Delgado at SD Video Engineering for Emergency BVU Lunar Landings and to the makers of the Lindberg/Blue Convenction Oven at UMRK'...

Valley Girl met de geïmproviseerde tekst van dochter Moon werd plotseling een hit. Het bekakte accent en de overdreven handelingen van de Valley Girls; "Gag me with a spoon!" en “Fer Sure” bleken erg herkenbaar. MGM sleepte er nog een film uit, maar ook Moon liet zich niet onbetuigd met allerlei Valley Girl-parafernalia waaronder een geinig kleurboek. Over hoe en waarom de opname is te lezen in het cd-boekje. Moon stuurde een aandoenlijk briefje naar haar afwezige vader met de mededeling dat ze er ook was en wel een liedje met hem samen wilde doen. Zappa haalde haar midden in de nacht uit bed en samen maakten ze een succesvol liedje. Voor Zappa’s doen eenvoudig, want de vierkwartsmaat dendert lekker diverse Top’s binnen: Billboard Top 200, hoogste plek 23 en de algemene hitlijst op 12 in de categorie ‘mainstream rock’ en op 32 in de categorie ‘pop singles’. Valley Girl was en bleef Zappa’s enige single ooit in de Billboard Top. Dank Moon!
Drowning Witch is een prachtig, maar ook moeilijk stuk. Niet alleen om naar te luisteren, maar ook om te spelen, zoals vermeld in het boekje van YCDTOSA 3. De versie op deze plaat is - volgens het verhaal - opgebouwd uit 15 verschillende live-opnames.
Envelopes is een hoogstaand staaltje keyboard-vakmanschap. Het stuk was al ouder (1968!), maar werd nooit goed genoeg gespeeld om op een plaat of cd te zetten.
De verrassing zit in de staart. Teen-Age Prostitute, een maatschappelijke aanklacht, wordt live (!) met verve gezongen door Lisa Popiel. Popiel solliciteerde naar de vacature van keyboardspeler in de band, maar haar vocalen bleken overtuigender; haar keyboardspel voldeed niet, dus kwam Bobby Martin in de band. Lucky for them.
Ship Arriving too Late to Save a Drowning Witch is wat mij betreft een wat onevenwichtig geheel, vroeger draaide ik alleen kant 2 van de lp. Ik kies deze cd niet vaak merk ik. Dat zegt wel iets.


    dutch text 2010/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe