Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Buffalo
1 april 2007
officiële release - 80


2007 / 2017 cd-versie
disc 1
  1. Chunga’s Revenge
  2. You Are What You Is*
  3. Mudd Club*
  4. The Meek Shall Inherit Nothing *
  5. Cosmik Debris
  6. Keep It Greasy
  7. Tinsel Town Rebellion
  8. Buffalo Drowning Witch
  9. Honey, Don’t You Want A Man Like Me?
10. Pick Me, I’m Clean *
11. Dead Girls Of London
12. Shall We Take Ourselves Seriously? *
13. City Of Tiny Lites

disc 2 
  1. Easy Meat *
  2. Ain’t Got No Heart
  3. The Torture Never Stops
  4. Broken Hearts Are For Assholes
  5. I’m So Cute
  6. Andy
  7. Joe’s Garage
  8. Dancing Fool
  9. The “Real World” Thematic Extrapolations
10. Stick It Out
11. I Don’t Wanna Get Drafted *
12. Bobby Brown
13. Ms Pinky

------------------------------------------------------------
Frank Zappa: Lead Guitar & Vocals
Steve Vai: Stunt Guitar & Background Vocals
Ray White: Vocals & Rhythm Guitar
Ike Willis: Vocals & Rhythm Guitar
Tommy Mars: Keyboards & Vocals
Bob Harris: Keyboards, Trumpet & High Vocals
Arthur Barrow: Bass & Vocals
Vinnie Colaiuta: Drums, Vocals

------------------------------------------------------------
* new songs, unreleased at the time of this recording
------------------------------------------------------------
Recorded Live, october 25, 1980; Memorial Auditorium, Buffalo, NY
------------------------------------------------------------
*Special mention: Arthur was ironically unintentionally uncredited on "Trance-Fusion" ("Ask Dr. Stupid") & p.s., check out his sterling performance on "Don't Eat The Yellow Snow" on "You Can't Do That On Stage Anymore", Vol. 1.

 
In Buffalo is Zappa’s tachtigste plaat (ZFT-telling). Het is een goede! Het is de tweede release op het Vaulternative label met één concert; de eerste was FZ:OZ. De band op deze set is de band die we ook kennen van Tinsel Town Rebellion en van veel stukken van Shut Up 'n Play Yer Guitar.

Buffalo, de plek, is vooral bekend van The Niagara Falls, maar die zijn waarschijnlijk buiten Amerika bekender dan in Buffalo zelf. Het plaatje van een loslopend buffel matcht met de hoeveelheid natuurlijke informatie op de recente cd-releases en ook nu weer worden we op de hoogte gebracht van flora en fauna.

De band heeft er duidelijk zin in. Zappa soleert deze avond dat het een lieve lust is en wordt daarbij meer dan enthousiast ondersteund door zijn favoriete topdrummer: Vinnie Colaiuta. Het tempo ligt hoog, de stukken zijn duidelijk vaker gespeeld.
Chunga's Revenge krijgt de inmiddels bekende, nieuwe benadering en wordt gevolgd door een aantal kortere stukken. Pick Me, I'm Clean is een stuk langer met veel solowerk, net zo als Tiny Lights. Dat stuk groeide live al vaker uit tot een hoogtepunt. Easy Meat was tot dan (1980) niet uitgebracht, net als meer stukken van deze cd's. Dat is een redenering met terugwerkende kracht in feite. Maar terugdenkend waren die stukken toen nog niet op cd verschenen. Nu komt deze cd als de mosterd na de maaltijd, maar die mosterd is dan wel erg lekker.
De tortuur op deze cd is een uitgebreide, meer dan drie-en-twintig minuten, het voelt als één tel. Prima gitaarwerk en solo's. Vinnie Colaiuta laat horen dat drumsolo’s ook interessant kunnen zijn. Gelukkig wordt de gezette sfeer dit keer niet verstoord door allerlei vervelende intermezzo's.
De versie van ‘Andy’ op Buffalo vind ik voor het eerst een acceptabele; ik had altijd moeite met de wat te populaire versie op One Size Fits All.
The “Real World” Thematic Extrapolations is geinig, maar de vele toegiften lijken een mini-concert op zich. Wat een vuurwerk nog! De mensen in Buffalo mochten tevreden naar hun watervallen lijkt mij.

Geluidstechnisch gezien zijn deze cd's niet helemaal op één niveau, maar dat doet niets af aan de muziek. Het feit dat Zappa de tekst niet meer weet van Honey, Don’t You Want A Man Like Me? Is van historisch belang. Die man stond nooit met de mond vol tanden en praatte en filosofeerde er lustig op los op de podia. Tsja, zelfs de perfectionist Zappa blijkt humane kanten te hebben, al verbergt hij die te vaak vind ik.
Buffalo is een cd/concert, van een uitstervend soort, snel veilig stellen maar!


    dutch text 2007/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe