Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact




Our Man in Nirvana
16 juni 1992
a beat the boots release

1. Feet Light Up
2. Bacon Fat
3. A Pound For A Brown On The Bus
4. Sleeping In A Jar
5. The Wild Man Fischer Story
6. I'm The Meany
7. Valarie
8. King Kong

------------------------------------------------------------

Frank Zappa: lead guitar/vocal 
Lowell George: guitar/vocal
Roy Estrada: bass/vocal 
Don Preston: keyboards/electronics 
Buzz Gardner: trumpet
Bunk Gardner: tenor sax 
Motorhead Sherwood: baritone sax 
Jimmy Carl Black: drums 
Arthur Dyer Tripp III: drums 
Larry "Wild Man" Fischer: guest vocals

------------------------------------------------------------
Recorded at California State University, Fullerton, CA - November 8, 1968

-----------------------------------------------------------
‘Beat the Boots’ is een serie cd-uitgaven waarbij Zappa een aantal populaire bootlegs zelf uitbracht. De makers konden daar weinig tegenin brengen. Nu verdiende Zappa er bovendien zelf nog wat aan. Hij nam ze één-opéen over, inclusief ‘artwork’.
Onze man uit de hemel staat in zijn lange jas naast zijn vrouw Gail bij een industrieterrein lijkt het. Het is een stadion weten we uit een breder perspectief. We zitten qua band in 1969 in een wat vreemde bezetting met gitarist Lowel George, die uit de beginperiode, Freak Out, en zonder Ian Underwood, want die is ziek. Dat Wild Man Fisher hier ergens te gast is, is op zich niet vreemd. Zappa maakte een, wat problematisch, album met heer Fisher: ‘An Evening with Wild Man Fisher’ (april, 1969). Zappa ‘vond’ Fisher ergens langs de straat al zingend/declamerend en dacht dat het wel interessant was een album met hem uit te brengen. De meningen daarover verschillen nog tot vandaag de dag. Vanwege enige ‘promotie’ draafde Fisher af en toe op bij concerten, totdat hij mot kreeg met Zappa. Daarna was het over.
Zappa wil een goed geluid en vraagt de mensen die direct voor de speakers staan daar weg te gaan. Een voorbode. Het concert in Fullerton, een veel gebootlegd concert, begint met ‘Bacon Fat’. Dat nummer zouden we in officiële setting pas gaan horen op ‘Broadway the Hard Way’ (1988). Maar uit vele bootlegs weten we dat hij het werk vaak speelde. Vervolgens krijgen we een flinke portie ‘Uncle Meat’ met ‘A Pound for a Brown on the Bus’, ‘Sleeping in a Jar’ en ‘King Kong’. Zappa kondigt de eerste zo aan: “Okay this is one of those songs that is bound to sound funny without the alto sax but what the heck. This is a tune from our eh new album which is gonna be out in a couple of weeks called 'Uncle Meat' it's an album of the music of the Mothers movie of the same name. And the name of this piece is 'the string quartet'. String quartet. Ready?” Maar dat ‘String Quartet’ kreeg uiteindelijk een nieuwe naam. Het is instrumentaal werk met tenorsax- (Gardner) en gitaarsolo (Zappa). Het nummer stopt abrupt. Heerlijk zo’n bootleg en wordt dan met een versnellende tape weer gestart. Roy Estrada gaat los en dan zitten we al in de volgende track met opnieuw een lange gitaarsolo. Zo’n heerlijke solo uit deze tijd met wah-wah-pedaal. Zappa laat dan al horen een uitstekend gitarist te zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat dit soort vroege solo’s bij mij favoriet zijn, al speelde hij in latere jaren waarschijnlijk betere. In het intermezzo treedt Fisher op. Gelukkig duurt het niet al te lang…, maar hij krijgt wel ruim applaus. The Mothers of Invention beginnen met Valarie, maar pas na een hilarisch, verbaal intro van Zappa. De rest van de cd, 31 minuten, bestaat uit ‘King Kong’. De intro van dit nummer, de preambule, is vergelijkbaar met die op ‘Tis the Season to be Jelly’. Deze ‘King Kong’ bestaat vooral uit gitaarsolo’s, met tussendoor een sax- (Gardner) en een pianosolo (Preston).
Door zo’n lange ‘King Kong’ kom je wel een beetje in ‘nirvana’. Al met al en ondanks de soms wat matige geluidskwaliteit en wat plotselinge starts en stops is deze cd een mooi aanvulling op de reguliere collectie.


    dutch text 2022 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe