Muziek Verhaal Zappa.com LemonTree Contact
Frank Zappa for President
15 juli 2016
officiële release - 105 *


2016 cd-versie
1. Overture to "Uncle Sam"
2. Brown Shoes Don't Make It (Remix)
3. Amnerika (Vocal Version)
4. "If I Was President…"
5. When the Lie's So Big (Live)
6. Medieval Ensemble
7. America the Beautiful (Live)

------------------------------------------------------------
Frank Zappa: Synclavier, guitar, vocals
Ray Collins: vocals, tambourine (2)
Jim Fielder: guitar, piano (2)
Don Preston: keyboards (2)
Bunk Gardner: woodwinds (2)
Roy Estrada: bass, vocals (2)
Jim Black: drums, vocals (2)
Billy Mundi: drums, percussion (2)
Jim Getzoff: violin (2)
Marshall Sosson: violin (2)
Alvin Dinkin: viola (2)
Armand Kaproff: cello (2)
Don Ellis: trumpet (2)
John Rotella: contra-bass clarinet (2)
Lisa Cohen; as Suzy Creamcheese (2)
Napoleon Murphy Brock: vocal (3)
Ike Willis: lead vocal (5, 7)
Mike Keneally: rhythm guitar, synth (5, 7)
Bobby Martin: keyboards, vocal (5, 7)
Ed Mann: vibes, marimba, electronic percussion (5, 7)
Walt Fowler: trumpet, flugel horn, synth (5, 7)
Bruce Fowler: trombone (5, 7)
Paul Carman: alto sax, soprano sax, baritone sax (5, 7)
Albert Wing: tenor sax (5, 7)
Kurt McGettrick: baritone sax, bass sax, contrabass clarinet (5, 7)
Scott Thunes: bass (5, 7)
Chad Wackerman: drums, electronic percussion (5, 7)

------------------------------------------------------------
"If I were going to run here's exactly what I would do. First of all I would file as a candidate of no party. And all I would do is raise enough money to get on the ballot in every state. And I wouldn't campaign."-FZ (van zappa.com)
------------------------------------------------------------
* gecorrigeerd nummer - zappa.com

“If I Was President…”

“What would you do Frankie?”

”Well, smother this disc in chocolate syrup and make it all over again”.

Tsja. Wat moet je met een cd als ‘Frank Zappa for President’? De rode loper uitleggen? Je driedelig pak aantrekken? Zappa had iets met verkiezingen en het recht om middels te registreren je stem te laten horen. Maar om dat thema nou bij elke Amerikaanse verkiezing weer uit de kast te trekken? Zappa was altijd erg actueel, maar kan zijn venijn helaas nu niet meer kwijt. Wat krijg je dan? Conservatieve keuzes!

De ‘Overture’ is eigenlijk meteen het beste stuk van de cd. Mooi uitgewerkt Synclavier-stuk met voldoende afwisseling om de zaak boeiend te houden, maar het heeft niet de kwaliteit, de impact, de ziel - zo je wil - , van de stukken van Dance me This of Civilization Phaze III. Die laatste is toch wel Zappa’s Synclavier Masterpiece.
Dan: Brown Shoes in de remix. ‘Goedkoop effectbejag’ zou ik hierbij willen zeggen. Zoonlief maakt dezelfde fout als pa eerder maakte met zijn cheap versie van Cheepnis. Daarbij gaat het niet meer over muziek, maar over effecten en die knallen er dan ook manhaftig bovenuit. Wordt het nummer er beter van? Nee! Hebben we er dan wat aan? Nee! Goed, dat is eruit.

Amnerika is met zang van Napoleon Murphy Brock aardig, maar zonder die vocalen toch beter af. Nappy mocht het ooit proberen, maar verdwaalt hopeloos in de moeilijkheidsgraad ervan. Beetje Broadway-achtige opzet met al die stemmetjes, maar in mijn optiek ook weer teveel effect en te weinig essentie. Vergelijk het eens met de versie van Thingfish bijvoorbeeld, die versie is beter.

Als Zappa vertelt is het altijd geinig om te horen wat zijn mening is. Amerika heeft in zijn optiek blijkbaar weinig nodig, we zien dat rondom deze verkiezingen volop. De twee stukken van de 88-band voegen niets toe; één, When the Lie is so Big, hadden we al in vergelijkbare versie op cd – Broadway the Hard Way – en het tweede stuk, America the Beautiful, hadden we al via de downloadbundel uit 2008. Als we die ook nog op cd gaan zetten… Amerika zal best mooi zijn, maar dan zingen wij liever het Wilhelmus, maar dan de oude versie graag.

Rest nog het Medieval Ensemble. Meteen valt de naam Francesco… Het is inderdaad een Synclavier-stuk, ditmaal uit de beginperiode, waarschijnlijk een restje van die Francesco. De middeleeuwen beginnen veelbelovend, maar eindigen als een op hol geslagen draaiorgel of draailier. Conlan Nancarrow wordt erbij geroepen, maar het helpt niets. Zappa is duidelijk aan het experimenteren met snelheden en geluiden en dat is te horen. Geinig, goed gedaan voor en beginner, maar probeer het nog eens en dan beter zou ik zeggen.
Met de middeleeuwen sluiten we het 2016-USA- verkiezingsprogram af. Of dat veelzeggend is?

Ondanks de kreet op het velletje erbij dat afwijken van de norm ontwikkeling mogelijk maakt doet de opzet van deze cd precies het tegenover gestelde. Die wijkt zo weinig af van de Zappanorm dat die progressie er dit keer niet inzit. Dat had wel anders gekund én gemoeten. Lukraak wat stukken uit de kelder opdiepen helpt niet mee om een cd te vormen; dat vraagt andere kwaliteiten en die mis ik hier. Zo komen we er wel achter dat Zappa niet voor niets stukken in de kelder liet liggen. Nu ze als de Holy Grail eruit gehaald worden is enige kritiek wel op zijn plek, immers niet alles is de moeite waard en soms moeten wij ook met minder tevreden zijn. Alles meer dan een mondvol….
    dutch text 2016/2018 Paul Lemmens © pics etc. ZFT/UMe