various: zappa's universe
Een mooie verpakking zit er om de cd Zappa's Universe - A Celebration of 25 Years of Frank Zappa's Music. Over de cd zelf heb ik wat gemengde gevoelens. Het klinkt allemaal uitstekend, maar door de wat merkwaardige opzet heb ik vaak het idee dat ik naar een bootleg zit te luisteren. Mijn kritiek richt zich voornamelijk op het niet in elkaar overlopen van de tracks: een track eindigt, een nieuwe nummer wordt ingezet en vervolgens weggedraaid (FADE!). Dat gebeurt te vaak en doet afbreuk aan de cd, maakt nieuwsgierig naar de weggevaagde nummers. Op deze manier kom je niet echt lekker in de muziek en dat is jammer.
Deze cd biedt in 68 minuten een weerslag van de twee Universe-dagen in New York, 1991, die in eerste instantie door FZ bijgewoond zouden worden, maar waar zijn ziekte helaas een stokje voor stak. Wel aanwezig waren o.a. Mike Keneally (de grote gangmaker), Scott Thunes, Morgan Agren en Mats Oberg, Steve Vai (2 tracks), Dweezil (1 track - samen met Vai) en Dale Bozzio (introrap); bijgestaan door de a-capella groepen The Persuasions en Rockapella en het Orchestra of Our Time o.l.v. Joel Thome (organisator/arrangeur en samen met FZ uitzoeker van het gespeeld materiaal).
De cd telt 14 hele tracks met een aardig overzicht van FZ's muziek: Elvis, Brown, Jazz D. Part Hats, Inca Roads, Moggio, Nite School, Echidna's Arf, Hungry Freaks, Heavenly Bank, The Meek (beiden a-capella), Waka Jawaka, Sofa (Vai), Dirty Love (Vai/Dweezil) en Hot Plate (intro Dale).
Volgens Mike Keneally valt de cd tegen, maar de nummers klinken best goed, alhoewel ik moet opmerken dat de meeste tracks een meer rock-achtig karakter hebben en de puntige FZ gitaarsolo's ontberen. FZ-werk spelen is echter een ondankbare taak.
Hoe dan ook, het is een aardige cd voor erbij, echter meer voor de sfeer en het gebaar dan dat je er nu echt een waardevol document bij hebt.
ZAPPA'S UNIVERSE - A Celebration of 25 Years of Frank Zappa's Music

1. Elvis Has Just Left The Building
2. Brown Shoes Don't Make It
3. Jazz Discharge Party Hats
4. Inca Roads
5. Moggio
6. Nite School
7. Echidna's Arf (Of You)
8. Hungry Freaks, Daddy
9. Heavenly Bank Account
10. The Meek Shall Inherit Nothing
11. Waka Jawaka (Edit)
12. Sofa
13. Dirty Love
14. Hot Plate Heaven At The Green Hotel
dutch text 1990 / 2002 / 2008 / 2018 Paul Lemmens pics Verve