the world's greatest sinner


The World's Greatest Sinner is a 1962 American drama film written, directed, and produced by, and starring Timothy Carey.
Narrated by voice actor Paul Frees, the film focuses on a frustrated atheist named Clarence Hilliard (later God Hilliard) who rises from an insurance salesman to a powerful figure, but meets his consequences to the real God of the Bible, as he alienates his family and friends with his increasing egomaniac and dictator-like presence.

Frank Zappa tijdens de beroemde Steve Allen SHow (1963): "I did the score for The World's Greatest Sinner. It's the world's worst movie, and I did the music for it. It's a Tim Carey production, Frenzy Productions. They shot it in El Monte. [Starring] Tim Carey and a cast of a thousand people that he found down on Main St. someplace. We have a 55-piece orchestra and we had a very unusual reed section, we had a contrabass clarinet, uh, two bassoons . . . no, four bassoons, uh, two oboes, English horn, four flutes and piccolo, uh . . . four trumpets, four horns, and four trombones and a tuba, and uh, I forget, there's a bunch of . . . We recorded it in the Chaffey College Little Theater in Alta Loma, California. For twelve hours we recorded it."

For the rock 'n' roll sections Zappa played guitar, Kenny Burgen [Burgan?] saxophone, Doug Rost rhythm guitar and Al Surratt drums.The World Greatest Sinner is een film die in ´onze´ kringen vooral bekend is vanwege de O.S.T. (originele sound track). Het was een van de eerste uitingen van Zappa’s compositorische vaardigheden. In de soundtrack, opgenomen met een mini orkest, horen we voortekenen van composities, of delen daarvan als Oh No, Dog Breath en Holiday In Berlin al dan niet vol opgeblazen. In Strictly Genteel (200 Motels) komt een klein motief terug. Genoeg dus om de hele soundtrack eens te horen. Alleen de film was in het obscure gebied beland en eigenlijk niet te koop. Onlangs wees vriend Cor mij op de dvd, ‘gewoon’ te koop bij Amazon. Wel in Amerika, dat dan weer wel. Maar goed, die bestel je dan dus gewoon.
De soundtrack is overigens ook separaat te koop als download in reeks Beat the Boots III.

Zappa kondigde zijn werk voor deze film zelf aan tijdens het inmiddels beroemd geworden optreden tijdens de Steve Allen Show (1963). Daarin vertolkte hij, samen met Allen, het Bicycle Concerto for Two. Vooraf vertelde hij over de film en de bezetting van het orkest. Hij noemde de film regelmatig en omschreef die doorgaans als "the world's worst movie".

Dezelfde avond dat de set binnenkwam heb ik gekeken; 82 minuten lang in verbijstering over het verhaal (in zwartwit), maar intussen genietend van de muziek, die soms verrassend gewoon is. Er is al vaker gesuggereerd dat Zappa een (heel) groot film-muziek componist in Hollywood had kunnen worden. Deze film laat dat al een beetje horen. Maar, zoals we allemaal weten, koos Zappa een andere richting,

De film begint overigens met een bekend werkje: How's Your Bird? Die kennen we van onder anderen de Cucamunga Years, de Donna cd’s of de Rare Meat versies daarvan.

Het verhaal gaat over een verzekeringsverkoper, Hilliard, die gelukkig is met zijn gezin. Op een dag echter is hij helemaal klaar met het werk, geeft iedereen zonder toestemming van de baas vrijaf en krijgt ontslag. Het maakt hem niet uit, want hij heeft een geniaal plan: hij gaat voortaan als ‘God’ door het leven. Geďnspireerd door een rock & rollband (wie zijn dit?) neemt hij een gitaar ter hand en vertolkt zijn boodschap. In feite is dit een parodie op Elvis Presley’s optreden. Hij schreeuwt zin boodschap echter ook op straat uit. Zoals dat vaker gaat met mensen die hard schreeuwen, hij krijgt volgelingen en het worden er steeds meer. Een van zijn volgelingen wordt een helpende hand: Satan. Hier is een parallel te trekken met Hitler en alle anderen, politiek en godsdienstigen, die zich op deze wijze uiten. Ondertussen raakt hij steeds verder verwijderd van zijn gezin en de realiteit. Zijn volgelingen komen in opstand, waardoor hij nog meer volgelingen krijgt en het lijkt te gaan schoppen tot de nieuwe president. In het hele traject werpen vrouwen zich aan zijn voeten en de nieuwe god maakt gretig gebruik/misbruik van al die dames. Vergelijk dit maar met groupies of andere dames die zich zo makkelijk positioneren. Een bijzonder moment is als hij een dame bezoekt die hem de toekomst ‘voorspelt’ en hem een slang om de nek legt met de boodschap dat zijn vrouw die wel leuk zal vinden. Zit hier een link in met de zondeval van Eva in het aard paradijs? De slang is regelmatig even in beeld. Vrij plotseling in het 'verhaal' zien we God Hilliard bij zijn net overleden moeder. Bij de afscheidsdienst in de kerk neemt hij het ‘lichaam van God’, de hostie, mee naar huis en doorboort die met een naald. Als er een echte god is, zo roept hij uit, dan laat hij nu een signaal zien door bloed te laten stromen. Dat gebeurt natuurlijk niet, waardoor Hilliard tot de conclusie komt dat het gedoe rondom de echte god allemaal nep is. “Bread, it’s just bread. Mother, your prayers were for nothing!”. In de vrij abrupte slotscene zien we Hilliard plotseling rennen achter een kronkelig spoor dat door de tuin loopt. Gemaakt door de slang? Hij komt in een huis en wordt bijna verblind door een fel licht. Van de echte god? Einde film.

Toen wellicht niet helemaal begrepen nu een cultfilm. Bijzonder is de inhoud van de film aan actualiteit niet heeft ingeboet. De grootste zondaren zijn vaak niet de gewone mensen, maar leiders van regeringen en religies. In die zin is dit niet werelds slechtste film, maar wel een die vaker gezien mag worden.

De muziek is echt de vroege, klassieke Zappa, maar al veel aandacht voor percussie. Dank Edgard! Meest opvallend zijn de scenes met 'vrije normale' filmmuziek die zo eigenlijk nauwelijks opvalt in het geheel. Grote vraag blijft wie de musici in de rock 'n roll-band zijn. Vrienden van Zappa? Je krijgt met deze film antwoorden op enkele vragen, maar gelijk nieuwe vragen. Bijvoorbeeld ook, had hij iets met het script te maken. Er zijn namelijk best veel links met muziek. God only knows...
Paul Lemmens - 2018 © pics Frenzy Films