summer '82 - when zappa came to sicily


In the feature documentary, Summer 82 - When Zappa Came to Sicily, filmmaker and Zappa fan Salvo Cuccia tells the behind-the-scenes story of Frank Zappa's star-crossed concert in Palermo, Sicily, the wrap-up to a European tour that ended in public disturbances and police intervention. Cuccia had a ticket to the concert but never made it.

Thirty years later, collaborating with Zappa's children, he re-creates the events through a combination of rare concert and backstage footage; photographs; anecdotes from family, band members, and concertgoers; and insights from Zappa biographer and friend Massimo Bassoli.

The story is also a personal one, as Cuccia interweaves the story of Zappa's trip to Sicily with his own memories from that summer. The film looks at the rise and heyday of Frank Zappa's career as an innovative composer and libertarian provocateur, and includes such tales as how Moon Unit and her busy father came to collaborate on their hit song "Valley Girl."

While in Sicily for the concert, Zappa visited Partinico, the birthplace of his father and grandfather; and in the film's warm and loving coda, three of Zappa's children, Dweezil, Moon Diva and wife Gail.
Toen Zappa naar huis ging, soort van, eigenlijk. De Blu Ray (niet leverbaar als DVD) vertelt drie verhalen. Het verhaal van Salvo Cuccia, het verhaal van Frank Zappa in Palermo en Partinico en het verhaal van de familie Zappa, minus Frank en Ahmet in Partinico.
Salvo Cuccia raakt, net als zovelen hier, in de ban van Zappa's muziek. Als hij wat ouder wordt moet hij in dienst, maar uitgerekend dan komt Zappa met zijn band naar Palermo. Cuccia wil er dolgraag bij zijn. Dat betekent voor hem een reis van noord naar zuid door ItaliŽ, Gelukkig gaat zijn vader mee, want die begrijpt het eigenlijk niet, maar toch ook wel weer wel wat het voor hem betekent. Uiteindelijk zijn ze te laat voor het concert. Dat kwam eerder aan zijn eind dan iedereen verwacht had. Maar daarover later. Tijdens de lange autorit had Cuccia veel gesprekken met zijn vader en die bleken met terugwerkende kracht nog waardevoller, want een paar weken na de rit overleed zijn vader plotseling.
Zappa kwam met band naar Palermo. Iedere Zappafan kent het verhaal van dat concert: relletjes, traangas en een hoop gedoe. De veiligheid was in het geding, dus einde concert. In de documentaire krijgen we het complete plaatje. Op de dag van het concert was ook een feest voor een belangrijke heilige waarvoor heel Palermo uitliep. Daarvoor was al veel volk (en politie) op de been. Zappa's concert was het eerste grote rock-concert in Palermo. Daarvoor waren heel wat fans op de been ťn mensen die Łberhaupt naar een concert wilde gaan. Eigenlijk teveel mensen voor het concert en het stadion. De politie werd er per uur zenuwachtiger van.  In de drukte en stress werden traangasgranaten afgevuurd en toen waren de rapen gaar. Zappa zag niets, maar hoorde wel een en ander en Ray White moest zelfs nat gehouden worden om niet in tranen uit te hoeven barsten. Het is allemaal te horen op cd  en te zien op de hoes van The Man from Utopia.
Frank werd voor het concert door zijn Italiaanse vriend Massimo Bassoli min of meer ontvoerd om naar Partinico te gaan. Heel bijzonder, omdat Zappa niet hield van autorijden en nu moest hij een lang stuk in een auto. Het zal voor hem veel betekend hebben. Eenmaal daar zochten ze naar sporen van de familie en bezoeken het bijna bouwvallige huis van zijn ouders.
Jaren later zijn Gail, Moon, Dweezil, Diva en wat aanverwanten opnieuw in Partinico. Ook zij bezoeken het huis en hebben later een ontmoeting met de burgemeester en een harmonieorkest dat werken van vader speelt (en nog goed ook). Daarna mogen ze het straatnaambordje onthullen, want vanaf die dag heeft Partinico een echte Frank Zappa straat (met uitleg). Niet iedereen houdt het droog bij alle gebeurtenissen daar.
Dus toen Zappa in ItaliŽ was is een boeiende blu-ray met mooie verhalen, prachtige muziek en de nodige emoties. Wie laat dat nu aan zich voorbijgaan?
Paul Lemmens - 2018 © pics ZFT