the nordic stories


Coffee table book
256 pages
Approx. 250 unpublished photos
With stories, interviews, memorabilia, weird stuff.
Nordic stories is een boek vol Zappa-gerelateerde, Scandinavische verhalen. Het is samengesteld door Erland Bekkelund met bijdragen van, naast hemzelf, Matti Laipio (Finland); Cege Berglund (Zweden) en Søren Gaden en Ole Lysgaard (Denemarken). De hardnekkige Zappanaten zouden die laatste kunnen kennen door zijn bijdrage aan Joe’s Menage (2008). Lysgaard stuurde de tapes die hij van Zappa hemzelf had gekregen naar Gail en die bracht er vervolgens een leuk cd-tje van uit. In de bijsluiter daarvan het verhaal erachter, maar ook in dit boek.
En over verhalen gesproken, dit boek staat er vol mee, van alle kanten en hoeken en gaten. Zappa die mensen bij hem aan tafel uitnodigt, met een volgepropte auto naar mensen thuis rijdt, met de hele band opduikt bij een huwelijk, gezellig bij vader en moeder in de keuken zit te kletsen enzovoorts. Zappa lijkt zo een beminnelijk man die houdt van families, mensen en zelfs huiselijke warmte. Het zal het Italiaanse bloed zijn. Dat is één kant, de andere kant is een man die over alles en iedereen heen walst om zijn, soms beperkte, mening te verkondigen alsof het dé waarheid is. Daarbij schuwt hij het niet mensen het zwijgen op te leggen, te ontslaan of op een zelfs kwetsende manier te krenken, als hij zijn zin maar krijgt, want hij heeft de visie en ook nog eens het geld. Ik heb Zappa zelf nooit geïnterviewd, niet willen interviewen ook. Wat moet je vragen tenslotte? Maar als ik dat wel had gedaan waren we, vrees ik, snel in een verbaal gevecht terecht gekomen en was ik door John Smothers de deur uitgezet. Dat is in ieder geval het gevoel dat mij bekruipt als ik het laatste, lange interview in dit boek lees. Gelukkig zijn niet alle idolen heilig. Ik vind mister Z. af en toe maar een arrogante, botte boer om het eens in plat Hollands te zeggen. Tot zover deze persoonlijke inbreng.
Er staan prachtige foto’s in het boek en vooral veel en vooral veel onbekend. Dat maakt het boek tot het beloofde koffietafelboek. De koffie zit er helaas niet bij.
De verhalen zijn, zoals gezegd, bijzonder. Soms vanuit het hart geschreven, vanuit het fan zijn en soms al vanaf jonge leeftijd. Tussendoor komen de verschillende bands aan bod en leren we van alles, bijvoorbeeld waarom Ian Underwood de groep ‘verlaten’ heeft. Volgens Zappa is hij niet opgestapt, maar ontslagen, omdat Underwood geen blues wilde spelen. Daar geloof ik geen ene moer van. Underwood speelde alles vanaf de begintijd en ja, ook gewoon de blues. Ook vertelt Zappa dat Ruth iets zou hebben met de sound engineer en ‘vibe was getting too sensitive’. Dankjedekoekoek. En dan hebben we het nog niet gehad over het oogje dat Zappa zelf had op Ruth. Zappa was immers niet vies van een slippertje. Misschien was daarom de sfeer met heer Underwood minder amicaal. De Underwoods vertrokken allebei. Ian vertrok richting de Hollywood soundtracks en Ruth kon niet meer het plezier terugvinden en stopte zo ongeveer met spelen. Hun huwelijk hield geen stand overigens.
Leuker is het verhaal over het Wah-Wah pedaal. Maar goed, ik ga niet alles opnoemen. Nordic Stories is voor Zappanaten verplichte kost ter lering en – vooral - ter vermaak.
Je moet het boek wel in Noorwegen bestellen vrees ik, maar het is er snel en je krijgt er wat voor terug ook. Ik kon het nauwelijks wegleggen. Geslaagd project. Dank Erland en onze Scandinavische medenaten.
dutch text 2021 Paul Lemmens © pics Absolutt Forlag