various: mappa zappa
Mappa Zappa is de achtste cd in de reeks Zappa-hommages van Cordelia Records. Collega Zappanaat Andrew Greenaway (van de site Idiot Bastard) stelde ook dit keer de cd samen. De prachtige hoes is gemaakt door Antero Valério. Die kennen we van Andrew’s laatst uitgebrachte en aanbevolen boek ‘Frank Talk’ (elders op de site).
Mappa Zappa is een dwarsdoorsnede door Zappa’s œuvre met enkele prettige verrassingen.

De disc begint met de prachtige Transylvania Boogie, uitgevoerd door de Todd Grubbs Group. Dat Grubbs zijn gitaar uitstekend bespeeld hadden we al eens eerder gehoord en ik verheugde me al op dit nummer. Ook nu weer is zijn solo een prachtige. Suggesties heb ik alleen voor zijn drummer, want dat is er een van ‘dik hout zaagt met planken’; enige subtiliteit of variatie in het gebruik van de snare was wel prettig geweest.
Gabba Zappa Hey! Transformeert de Dead Girls of London regelrecht tot punk nummer à la de Clash. Geinig.
De eerste echte verrassing is Wolf Harbor van Evil Dick: experimenteel, percussie, geluidscollage’s en saxdingen, beetje in de stijl van Uncle Meat of Weasels Ripped my Flesh. Ik hou er wel van!
Hans Annellson maakt een net zo boeiende Purple Lagoon. Klinkt soms een beetje als een Synclavier, maar dat mag hier. Fijne track.
Tante Tofu begint met een a capella versie van Tinsel Town Rebellion, maar het tweede deel komt behoorlijk in de buurt van een Zappa-origineel.
Let’s Move to Cleveland klinkt zoals we het kennen. Bogus Pomp voegt er weinig nieuws aan toe.
Dat is anders bij de Muffin Men, die samen met Jimmy Carl Black, Poofter’s Froth Wyoming laten klinken zoals het daar zou kunnen klinken, beetje Country & Western. Black haalt Lonesome Cowboy Burt er maar even eens bij; dan heb je een idee van hoe het klinkt.
Phyniox met harp is door die harp en het repeterend thema misschien nog wel interessanter dan het origineel, dank String Trash.
Acton Zappa speelt Village of the Sun heel netjes, weinig spannends hier.
Cucamonga van Spannertate is dan wel weer heel anders door de viool en de wat fluisterende vocalen.
Het mooiste, spannendste, boeiendste stuk is van Fuchsprellen. Hun versie van Outrage at Valdez verdient niets dan lof. Geweldig gedaan, je blijft erbij tot het eind aan toe en zou er zelfs nog wel meer van willen horen ook. Als dat geen compliment is?
Fred Händl, collegazappanaat van de Jazzappa site, biedt de volgende aangename verrassing: Been to Kansas City in A minor, met piano-, vibrafoon- en gitaarsolo. Prachtig gedaan.
Guranfoe heeft een wat dof geluid, maar ook hun D.C. Boogie mag er wezen.
Tijd voor een Country-Zydeconummer: San Ber’dino. Caballero Reynoldo zingt het wat lijzig, maar dat past perfect. Ook deze versie vind ik leuker dan het origineel, maar daar vond ik nooit wat aan.
De afsluiter is van ZERO met Ike Willis. Het Zappa Early Renaissance Orchestra kan uitstekend overweg met What’s New in Baltimore. De verrassing komt op het eind; een plotselinge en fijne wending.

Door de verrassingen op deze kaart is Mappa Zappa is een mooie aanvulling in de reeks, misschien ook wel een van de sterkere! Pak die landkaart erbij en ga met de Mappa op zoek naar Zappa!
The "Mappa Zappa" album is a collection of 15 tunes by Frank Zappa performed by the world's top Zappa influenced musicians. There is a geographical theme..

1 –Todd Grubbs Group: Transylvania Boogie
2 –Gabba Zappa Hey!: Dead Girls Of London
3 –Evil Dick: Wolf Harbor
4 –Hans Annellsson: The Purple Lagoon
5 –Tante Tofu: Tinsel Town Rebellion
6 –Bogus Pomp: Let's Move To Cleveland
7 –The Muffin Men with Jimmy Carl Black: Poofter's Froth Wyoming Plans Ahead
8 –String Trash: Phyniox
9 –Acton Zappa: Village Of The Sun
10 –Spannertate: Cucamonga
11 –Fuchsprellen: Outrage At Valdez
12 –Fred Händl: Been To Kansas City In A Minor
13 –Guranfoe: D.C. Boogie
14 –Caballero Reynaldo: San Ber'dino
15 –Zappa Early Renaissance Orchestra with Ike Willis: What's New In Baltimore?

dutch text 2018 Paul Lemmens © pics Cordelia