various: lost meat
Lost Meat 100% Zappa Rareness is een nieuwe cd in een reeks Zappa gerelateerde uitgaven van Cordelia Records. Dit keer is het thema Zappaliedjes die niet door hem zelf uitgebracht zijn.
De tekening op het hoesje is veelzeggend, we zitten middenin de ‘dangerous kitchen’. Ik zou hier niet willen eten, ondanks Uncle Ian’s klimgroepadvertentie. Dat is meteen ook de enige tekst die leesbaar is. Een lettertype uitkiezen is een kunst apart. Voor een handzaam menu gaat dit lettertype nog wel, maar voor een minieme cd-versie is die ronduit fout, want dit werkt niet. Beter geweest was een ander lettertype of een extra flapje aan het hoesje. Gelukkig is er het internet, want dan komen we tot de trackinformatie uit de lijst hier links naast.
The Kettering Vampires bijten het spits af met een versie van ‘Waltz’ en doen dat in Uncle Meat’s King Kong stijl met opgevoerde gitaar. Een uitstekende binnenkomer, sfeervol en goed gedaan ook.
Ook opgevoerd is de gitaar in ‘Cookin’ Turnips’, uitgevoerd door Mick Zeuner’s Rubber Band. Soms iets over de top, maar net nog leuk. Ik mis een beetje de richting in de solo die in de verte iets wegheeft van Nine Types of Industrial Pollution, gekoppeld aan het Batman & Robin thema uit de jaren zestig.
Grunion Run wordt door Z.E.R.O. grondig aangepakt, een echte bluesversie, maar weinig verschillend van degene die we al kennen van The Hollywood Persuaders of het moet de wah-wah gitaarsolo zijn. Aangename track.
Fuchsprellen zoekt het meer in de aanverwante artikelen met een track gelieerd aan het album ‘Ruben & the Jets For Real’. Een drummachine en een dolgedraaide pianola? Hier kan ik weinig soep van koken. Dit gerecht mag terug naar de keuken.
Het Leger de Heils draaft samen met Treacherous Cretins op in ‘Solutide’; een nummer voor Gail Zappa. Er ontbreekt iets. Het lijkt net een instrumentale versie waarbij de vocalen nog opgenomen moeten worden. Een soort bonus-opname in afwachting van de echte?
In een vleesrestaurant als vegetariër opdraven is een gewaagde zet. The Vegetarians laten ‘Touch me There’ horen. Het nummer dat staat op L. Shankar’s gelijknamige cd. Maar helaas, waar Jenny Lautrec op de originele track nog bijna erotisch uitnodigend vraagt haar daar, op die plek, nog eens aan te raken gaat de zangeres van de vegetariërs daar in de haast van de discosetting compleet aan voorbij en wordt het meer een vluggertje tussen twee gerechten in.
Turbulator zoekt het ook op Shankar’s cd, maar met ‘No More Mr. Nice Girl’. De track is met ruim acht minuten te lang voor wat men wel laten horen en kabbelt daarom zo’n beetje langs me heen.
Mr. Shankar voor de derde keer: ‘Knee Deep in Heaters. Een kampvuurliedje met gitaar, viool en koor. Ach.
Gelukkig wordt het weer iets steviger met ‘Masked Grandma’ door Gabba Zappa Hey!. Punk meets The Son Of Monster Magnet, zoiets? Maar ook dit nummer beklijft niet echt.
Dat geldt helaas ook voor de afsluiter door Fred Händl en Mark Watson: ‘Boy Wonder I Love You’. De misdaadbestrijder wordt teruggebracht tot een kleine jongen, compleet met inslaapvalgeluiden.
En dan is het tijd om het restaurant te verlaten. Eerlijk gezegd viel het me nogal tegen. De eerste helft van het kindermenu beloofde nog wel wat goeds, maar daarna verging mij langzaamaan de eetlust. Misschien omdat ik vegetariër ben? Ik weet het niet, maar dit is voor mij in ieder geval een van de mindere cd’s in deze serie. Misschien is de verrassing er zo langzamerhand een beetje af?
Lost Meat is the latest Frank Zappa covers compilation curated for Cordelia by Andrew Greenaway.

You can get it from Cordelia mail-order: here.

Like the 2014 release "Rare Episodes", Lost Meat is an album of songs composed by Frank Zappa that he didn't release himself. These are the tracks:

1. Waltz – THE KETTERING VAMPIRES
Original version recorded at Pal Recording Studio, Cucamonga in January 1963. Released on Paul Buff Presents The Pal And Original Sound Studio Archives, Vol. 6 by The Pal Studio Band, produced by FZ

2. Cookin' Turnips – MICK ZEUNER'S RUBBER BAND
Original version recorded by The Pal Studio Band in January 1963. Released on The Old Masters Box One as Speed-Freak Boogie, produced by FZ.

3. Grunion Run – Z.E.R.O.
Original version recorded at Pal Recording Studio in June 1963. Released as a single by The Hollywood Persuaders, produced by FZ.

4. If I Could Only Be Your Love Again – FUCHSPRELLEN
Original version recorded by Ruben & The Jets in 1973. Released on their For Real album, produced by FZ.

5. Solitude – TREACHEROUS CRETINS
A love song written for Gail Zappa that was never released by FZ. It is quoted in Reeny Ra on Joe's Camouflage, recorded August 25, 1975.

6. Touch Me There – THE VEGETARIANS (Shankar/FZ)
Original version recorded by L. Shankar in 1979. Released on his Touch Me There album, produced by FZ.

7. No More Mr. Nice Girl – TURBULATOR (Shankar/FZ)
Original version recorded by L. Shankar in 1979. Released on his Touch Me There album, produced by FZ.

8. Knee-Deep In Heaters – AUNTY OWL (Shankar/FZ)
Original version recorded by L. Shankar in 1979. Released on his Touch Me There album, produced by FZ.

9. Masked Grandma – GABBA ZAPPA HEY!
Original version recorded by The Pal Studio Band in April 1963. Released on Paul Buff Presents The Pal And Original Sound Studio Archives, Vol. 2, produced by Paul Buff.

10. Boy Wonder, I Love You – FRED HÄNDL feat. Mark Watson
Original version recorded at T.T.G. Studios, LA in June 1966. Released as a single by Burt Ward, produced by Tom Wilson.
dutch text 2019 Paul Lemmens © pics Cordelia