frank zappa in his own words

Zappa in zijn eigen woorden is een DVD van I.V. Media. Duidelijk wordt gemaakt dat 'this dvd is not sanctioned by the artist'. Gelukkig maar, want de titel is nogal verwarrend. Zappa's wel gesanctioneerde release heet namelijk bijna hetzelfde en we weten inmiddels allemaal dat toeval niet bestaat.
Op de dvd staat een reeks interviews met een totale kijktijd van honderdzes minuten. Zoals altijd bij Zappa vliegen die minuten voorbij.
Er zijn 'acht' hoofdstukken; acht interviews.
Het eerste interview kennen we als 'het Finse' interview. Dat dook inmiddels auditief op in 'Where the Shark Bubbles Blow'.  Dit is hetzelfde, maar nu met de beelden erbij. Uitstekend interview.
Nummer twee is in Australië. Zo te zien ergens rond de Apostrophe'-periode. Zappa is best lovend over zijn nieuwe drummer Ralph Humprhey. Opvallend is dat Zappa zijn interviewer vaak niet aankijkt en zijn verhaal gewoon vertelt onder het motto 'ze snappen er toch niets van'.
Nummer drie speelt zich af in begin  jaren tachtig. We zien Zappa met kort geknipt haar. Er komt veel leed bovendrijven en Zappa rijdt graag op zijn Pygmeeën stokpaardjes,
Het vierde interview is in zwartwit en opgenomen in het oostblok. Zappa zit op de stoel van Sinterklaas. Ook nu weer heeft hij kleine stokpaardjes meegenomen.
We maken een sprong naar halverwege de jaren tachtig met nummer vijf. De interviewer houdt van woordspelletjes. Zappa's stem is minder sterk dan we van hem gewend zijn, maar wellicht is dat al onder invloed van ziekte en medicatie.
De zesde is een oude bekende, opgenomen voor 'onze eigen' TROS is daar 'onze eigen' Ivo Niehe mét Nederlandse ondertiteling. Fijn toch, voor al die andere wereldburgers. Dokter Ruth komt ook nog even langs.
Zeven is het leukste in de zin van: er zit een hele groep Australiërs in een studio. De studenten(?) mogen vragen stellen. Al die studenten zijn bloedserieus en de vragen niet mis. Bij tijd en wijle hilarisch of tenen krommend. Zappa heeft soms geen weerwoord of ontwijkt de vraag. De man blijkt gelukkig ook een mens.
De laatste is een typisch Amerikaans interview kort én zonder inhoud. Zappa vertoont zich in ochtendjas in eigen studio en houdt zich dit keer verbaal best in.
Zappa in His Own Words is dus een leuke, onderhoudende DVD, wel onofficieel, dat wel.
Paul Lemmens - 2018 © pics ZFT