fz88


FZ 88 - A visual documentary of Zappa's last tour by Wymar Publishing

FZ88 follows in the wake of our hugely successful Zappa The Hard
Way, written by Zappa aficionado Andrew Greenaway. That title published in 2010 documented Zappa's last tour in great detail.
The only thing it really lacked was a swathe of great photos to accompany the insightful and in depth story. This new title now completes the picture in more ways than one, built around the photosof Sergio Albonico.
The name will be familiar to Zappa buffs as Albonico’s photos were used on the 1988 tour programme as well as the album release Guitar from the same year.

Now for the first time ever an extensive selection of Albonico’s photos are published in this limited edition hardback book.
Produced in a custom-made presentation box it includes a set of prints alongside the many photos that adorn the pages of the book.
With additional text from Greenaway that puts the photos in context, along with words from Albonico, this publication is further enhanced by other previously unpublished photos as well as memorabilia from the time.

Strictly limited to 500 copies worldwide this collection is a visual documentary of Zappa’s last tour and a perfect companion to Zappa The Hard Way. But it also stands alone as a great collection of never before seen photos of Zappa from the rehearsals and concerts of his last tour.

Bestel: HIER

tekst van Wymar's persbericht
Een boek in een doos en in de doos drie miniposters. Duidelijk een bewaarding. Zoals beloofd in de wervende tekst links staat het boek vol foto's. Die foto's zijn in zwartwit en kleur. Als je het 88-tourboek hebt én Guitar (album of cd) ken je al aardig wat van deze foto's. Albonico, tegenwoordig simpelweg 'Milo', was immers de hoffotograaf van deze band.
Met de foto's is niks mis, er is wel iets aan de hand met de letters...
...de letters zijn nogal groot!
Dat komt in mijn optiek een beetje goedkoop over en vaker niet dan welk vind ik ze nogal hinderlijk over de foto's heenstaan. Waarschijnlijk omdat de gemiddelde Zappafanaat inmiddels de leeftijd heeft om een leesbril in het vaste assortiment te hebben. Nou, die heb je bij dit boek niet nodig. Die teksten zjn citaten van de diverse bandleden, opgetekend door Andrew Greenaway's voor diens prachtige boek over de 88-band: Zappa the Hard Way.

Het voorwoord is daarom nu ook van Andrew. Sorry voor Andrew, maar ik vind het intro niet heel gepast. Het nogmaals oprakelen van de recente familie-ellende heeft niets met dit boek of deze band te maken; het hoort hier dan ook niet thuis.
Zeker wel passend is zijn interview met Sergio, aka Milo, de fotograaf dus. Milo werkt vooral voor de seksindustrie blijkt. Elke maand opnieuw een film. Hij is/was, zoals hij het beschrijft, letterlijk in 'Pussy Heaven'.

Het tweede interview is een transscriptie van een gesprek dat Zappa had voor de radio (210) met zijn oud-secretaresse Pauline Butcher in 1988. Heel veel wijzer worden we hier niet van, want Pauline had alles al in haar eigen boek Freak Out!, My Life with Frank Zappa, beschreven. Aan het eind van de show komt een kleine aap uit Zappa's mouw als hij vraagt waarvoor Pauline een haarborstel gebruikte? De vraag impliceert dat ze die niet gebruikte voor haar haar, maar op een oneigenlijke manier. Wie Zappa kent en zijn teksten weet waarschijnlijk wel waarop hij hier doelt. En zo niet, fantaseer er dan maar eens duchtig op los, maar vooral buiten de kaders. Denk vooral aan iets met Pussy Heavens.

Het boek sluit af met een uitgbreide FZ88-discografie, oftewel: waar vinden we muziek van de band die je gehoord zou moeten hebben. Naast het bekende (?) werk: Broadway the Hard Way, The Best Band You Never heard in Your Life, Make a Jazz Noise Here, Trance-fusion, natuurlijk stukken uit de diverse You Can't Do That On Stage Anymore delen, alsmede enkele verjaardags-downloadbundels, AAAFRNAA, etcetera.
Als je er vroeg bij was werd je naam achterin het boek opgenomen.

FZ88 is, zoals ik al eerder opmerkte, vooral een bewaarding, zo'n fotofetishsetje, die je zo heel af en toe uit de kast haalt om je aan te verlustigen. Op een nette wijze dan, immers een haarborstel is niet meegeleverd.,
Wat mij dat kijkplezier nogal ontneemt is de opmaak. Ik heb het geprobeerd, maar elke keer weer val ik over die schreeuwend grote letters die mij weinig subtiel toespringen. Mooie fotoboeken maken is best een kunst. Ik heb zes jaar lang in die wereld gewerkt en weet dat het echt niet meevalt. De doos gaat nu in de kast en wie weet kijk ik er nog eens in bij speciale gelegenheden, bijvoorbeeld als er nog eens een setje met complete 88-concerten verschijnt. Ahmet heeft dat ooit geopperd en dan is dat een goede gelegenheid om de foto's er weer eens bij te halen.
Paul Lemmens - 2018 - 2019 © pics Wymar Publishing/Sergio Albonico