freak out! - my life with frank zappa

Dit boek is prachtig. Goed en grappig geschreven en vol verhalen van, met, over en door Pauline Butcher over haar leven met FZ.

Het verhaal begint in London waar Pauline gevraagd wordt om Zappa's teksten (Absolutely Free periode) uit te werken en over te typen. Zappa en Pauline hadden een klik met elkaar. Gevolg: Zappa vroeg haar naar L.A. te komen en voor hem te gaan werken. De keurig opgevoede dame met een ijzersterke moraal kwam zo terecht in de poel des verderfs. Als een van de weinigen om Zappa heen gaf ze haar eerlijke mening, maar ook niet altijd zomaar, ze wilde immers graag haar baan behouden en in de buurt van Zappa blijven. Ferm hield ze stand tegen allerlei versierpogingen van op de eerste plaats Zappa zelf, maar ook van de andere mensen die de Log Cabin binnenstroomden. Het was daar een soort open huis, Jeff Beck, John Mayall. Rod Stewart, alle GTO"s, Zappa's ex girlfriend Suzy Creamcheese (Pamela Z.), Gail en Moon, Leden van Jefferson Airplane, Pink Floyd, the Stones, the Beatles, etc. De lijst is oneindig. Pauline valt op door haar modieuze Londonse minirok outfits en vooral haar oprechte houding. Ze wordt gevraagd en belaagd, is een tijdlang 'manager' van de GTO's, chef van United Mutations (de door haar gestroomlijnde fanmail beantwoorder) en strijdt vooral met Gail om haar plek in het huishouden.

Er wordt veel duidelijk in dit boek. Van Zappa weten we al dat hij bijna altijd afwezig was, maar leren nu ook dat hij altijd alleen at, dat hij hoe dan ook de dominante figuur in huis was en als hij er niet was de sfeer veel gemoedelijker werd. We leren dat Gail eigenlijk geen mening heeft, maar Zappa altijd napraat en vooral veel stroop smeert. Tegenover veel mensen is het een echte bitch, maar wordt door iedereen gezien als een beauty (those were the days my friends). We leren dat ook Ian Underwood een oprechte gentleman is en een oogje op Pauline heeft, maar dat kan niet want Ian heeft Ruth, maar Ruth heeft een oogje op Zappa en Zappa heeft weer een oogje op Pauline. Life sucks.

We krijgen te lezen hoe moeilijk Zappa het vindt zijn vrienden te ontslaan om verder te kunnen en ook dat Ian hem regelmatig terechtwijst als er weer eens een conflict is bij een concertuitvoering.  Cal Schenkel, de knappere versie van Zappa - schrijft Pauline - door Gail bijna het huis wordt uitgegooid, omdat ook hij zijn mening durft te geven. Iets wat in GZ en FZ's buurt not done is. Uiteindelijk vinden die twee elkaar todat Pauline aan het werk gaat voor Mick Jagger.

Eigenlijk moet elke Zappanaat dit boek lezen, het staat vol met bovenstaande situaties. En waarschuwing: als je begint is het bijna niet meer mogelijk te stoppen
Paul Lemmens - 2011 / 2018 pics P. Butcher