frank zappa and the mothers of invention in the 1960s

Een echte aanrader is Zappa and the Mothers of Invention in the 1960s., een dvd die her en der op het internet te koop is.
De bijna twee uur lange dvd kijk je in een keer. Het is vooral een nostalgische terugblik van enkele ex-Mothers, Jimmy Carl Black, Bunk Gardner, Art Tripp en Don Preston. Hun verhalen worden afgewisseld met opmerkingen van deskundigen als Billy james (FZ-biograaf), Ben Watson (idem), Richie Unterburger (muziek-journalist), Alan Clayton (so English - schrijver, muzikant en kenner van de muziek van Edgard Varèse) en zelfs Kim Fowley (LA WIldman is zijn beschrijving).
De deskundigen zijn ter zake doende en goed op de hoogte. The ex-Mothers zijn hoofdzakelijk nostalgisch, nog steeds spijt dat hun avontuur abrupt eindigde in 1969. Daarnaast kijken ze met gepaste afstand en zijn ze mild in hun oordeel richting Frank. Dat is nog wel eens anders geweest. Tijd heelt wonden, ook hier. De met krakende stem sprekende Jimmy Black is daarvan het grootste voorbeeld. Gentleman Gardner is niets veranderd en eigenlijk geldt dat net zo voor de anderen.
De stukken tekst worden afgewisseld met foto's en optredens van Zappa en diens Mothers (courtesy Family Trust - ja dat dan weer wel). Er zijn bekende stukken bij van Berlijn en de BBC, maar ook onbekende filmfragmenten. Te zien zijn o.a. Who Are the Brain Police, Trouble Every Day, Flower Punk, Dog Breath Variations, Willie the Pimp en andere kassuccessen. Deze 'film'  is een uitstekende poging Zappa's beginjaren in kaart te brengen. Ook prima voor iedereen die later is begonnen in 's mans carrière. Hier is het begin en die start deed indertijd bij de argeloze luisteraars al heel wat stof opwaaien; "Where the hell did that come from?" Ook het tijdbeeld wordt daarom - goed - neergezet. Kopen en genieten dus!
Paul Lemmens - 2009 / 2018 © pics © ZFT