een modder van inventie


Dit boek is geen monografie, geen biografie, geen hagiografie, geen koffietafeluitgave, geen atlas voor FZ en koloniën, geen naslagwerk, geen actualiteitenrubriek en geen groeiproces. Wat het dan wel is? Interessante vraag, maar leest u verder.
‘Does Humor Belong in Music?’ Dat is Zappa’s vraag. Cor van Diejen geeft het antwoord in zijn boek ‘Een Modder van Inventie’. De titel is sprekend voor de inhoud, de combinatie van een vertaling-achtige en woordspellinks-achtige constructie komt ook in het boek op elke bladzijde voor.
Cor van Diejen was ooit, in eerste instantie zelfs zonder dat hij het zelf wist, schrijver voor het ‘veelgelezen prachtblad’ (zijn uitspraak) Black Page. Dat was het Nederlandse fanzine voor de in ons land aanwezige Zappanaten. Cor begon er met een rubriek getiteld ‘Nieuws uit Papdrek’, maar veranderde die na zijn verhuizing in ‘Nieuws uit Slikdrek’. De baggerwereld ligt bij hem om de hoek, vandaar.
Al in de Black Page hanteerde Cor het gebruik van zinnen en woorden als een spel; een spel met vrije associaties, voortkomend uit zijn enorme kennis van geschiedenis en actualiteit én muziek. Dat alles combineerde hij vaak met een bijna kinderlijke vertaling van het Engels naar het Nederlands. Je wist meteen, deze man weet waar hij het over heeft. Er was maar één maar: je moest zelf ook thuis zijn en minstens een net zo’n grote kennis in huis hebben om al die aangeboden halmen tot een handzaam verhaal te bundelen. In dat geval zijn de teksten doorgaans doortrokken van humor.  Anders is het taaie kost en weet je eigenlijk niet wat je er mee aan moet.  
Na de Black Page-periode had Cor een tijdlang (inmiddels opgedoekte) een website, genaamd ‘It Must be a Winston’. Ook hier niet meteen een voor de hand liggend naam, maar een verwijzing naar de sigaretten die Zappa altijd rookte.  In de rubriek ‘You Can’t Do That on Paper Anymore; een directe verwijzing met flinke knipoog naar Zappa’s You Can’t Do That on Stage Anymore, schreef Cor zijn bevindingen, mening en helikopterview aangaande Zappa-releases en aanverwante koopwaar.

De modder van inventie is een flink boek, 360 pagina’s. De meeste stukken in zijn boek komen uit te periode van zowel Black page en de Winston-tijd; een enkele ervoor of erna. Hij heeft ze bewerkt, soms zodanig dat er van het origineel nauwelijks nog eén regel over is, maar die regel is dan wel veelzeggend. Minder is meer immers, toch?
Het boek volgt de carrière van Zappa, beginnend bij Freak Out en eindigend met Dance Me This. Tussendoortjes, uitstapjes zijn er ook, bijvoorbeeld naar het Holland Festival, naar de musici die bij Zappa speelden en nog wat van die zaken.

“Een Modder van Inventie’ is een geweldig boek dat je niet in één keer kan uitlezen, daarvoor is er teveel informatie op elke bladzijde. bovendien moet je het lezen regelmatig onderbreken vanwege een oprispende lachbui. Zappa had ons al geleerd alles met mate te doen. Kleine doseringen per keer zijn in dit geval beter voor de volksgezondheid.
Als je het zo aanpakt is het een boek dat de titel meer dan waarmaakt, inventief geschreven, maar dan wel soms de modder van de muur halen. Het is een boek voor mensen met een open blik en een meer dan gedegen algehele ontwikkeling.
“…, you just got to town, and we've been . . . we've been very interested in your development.”
Forget it?

Or not?
Paul Lemmens - 2018 © pics C.v.D.