eat that question - frank zappa in his own words


Told solely through rare and never before seen historic footage of Frank Zappa’s highly acclaimed 30-year career, this unique 90 minute documentary is an energetic celebration of an often outspoken and brilliant musician. Unforgettable Zappa interviews and performances from one of rock and roll’s most legendary self-taught musicians have been painstakingly gathered across decades by director THORSTEN SCHÜTTE from the obscure vaults of TV stations around the world to create this unparalleled look at one of the brightest minds popular music has ever witnessed. Shattering conventions – musical, social, political – was the life's work of Frank Zappa, the iconoclastic musical genius, rock legend and intellectual firebrand of the late 20th century whose work is equally revered by hardcore rockers and serious musical scholars. Zappa, who died in 1993 at the age of 52, is the subject and spokesman of EAT THAT QUESTION: Frank Zappa in His Own Words, Thorsten Schütte's documentary which premiered at 2016 Sundance and will be released by Sony Pictures Classics.

The film is an energetic celebration of Zappa and his extraordinary musical and political legacy, told entirely through a treasure trove of archival footage culled from the performer's 30-year career in entertainment. Weaving together rare TV interviews and performances from around the world, the film explores Frank Zappa's bravura musicianship and eccentric charisma--his outspoken and outrageous combination of slicing acerbic wit, righteous indignation, and anti-authoritarian irreverence.

Through archival film material of Zappa live, once buried in oblivion and unearthed by Schütte, EAT THAT QUESTION portrays the essence and landmarks of a unique career and creates an eclectic portrait of one of the most original composers and cerebral minds of the 20th century. Zappa's provocative music and ideas cut across generations, while his goal of freeing the listener from conformity still resonates today.

EAT THAT QUESTION opens at the Film Forum In NYC & NuArt In Los Angeles on June 24th, 2016, and then around the country.
(text from zappa.com)
We leven in vreemde tijden. Het nieuws aan de andere kant van de wereld is binnen enkele minuten bij ons, maar een DVD-tje aan de andere kant van de wereld is pas binnen een half jaar bij ons (en nog een paar maanden later pas in Engeland). Na lang wachten en uitstel viel de DVD met Zappa in zijn eigen woorden in de bus en kon de gespannen verwachting ingelost worden. Maar… die verwachting moest al kijkend bijgesteld worden en wel omlaag. Natuurlijk is het leuk de man in diverse hoedanigheden geïnterviewd te zien worden; het haar wordt korter, zijn TM-logo gecultiveerder. In de jaren zie je Zappa wel meer liggen bij interviews, zo van ‘ik heb er al duizenden gedaan, wat kan het mij nog schelen, kom maar op met je cheesy questions’. Soms schiet hij dan naar voor op zijn stoel, maar dan is het ook een item wat Zappa raakt. Dat zien we alleen niet in de hoofdfilm, wel in de toegift. De muziekintermezzo’s zijn best aardig, maar de meesten zijn bij mij bekend (weer die fiets), wat seconden daargelaten. Voor de fan(atic) is er in die zin niet heel veel te halen, maar iemand die nog argeloos in de materie zit kan zich best vermaken. De hoofdfilm is – laten we zeggen - voor de onwetenden van geest.

De ‘fans’ beginnen pas te smullen bij de extra’s: the ‘special features’. Een uitstekend interview wordt afgenomen door Chuck Ash. Die blijkt een politieagent te zijn in Pennsylvania. Hij is agent bij of aan de universiteit, fan van Zappa en stelt Zappa vragen (1981) die studenten hebben doorgegeven. Het is niet altijd zijn point of view en zeker niet – volgens de intro – van de Pennsylvania State Police. Maar het interview snijdt veel facetten van Zappa’s visie en het leven ‘on the road’ aan. Het is een spervuur aan vragen, waarbij Zappa in het begin kortaf antwoordt, maar gaande het interview steeds uitvoeriger antwoordt en uitweidt daarbij. Een interview dat je echt moet zien (horen eigenlijk).

Na Zappa’s overlijden in 1993 is filmmaker Thorsten Schütte gaan praten met enkele ex-bandleden. De een is enthousiast, de ander wat terughoudend. Ze zijn allemaal lovend over de muziek, maar laten niet altijd het achterste van hun tong zien. Het waren de eerste interviews van Schütte. Tommy Mars begint en die is lyrisch. Arthur Barrow is heel reëel over zijn werk in de band (lees ook zijn boek), hij blijkt heel grappig. Bruce Fowler vertelt niet alles denk ik. Broer Tom komt een beetje wazig over, net of hij er niet helemaal bij is, maar vindt de muziek tijdloos en heeft nog nooit zo hard gewerkt als bij Zappa. Ed Mann bleef altijd wat onderbelicht, maar komt nu sympathiek naar voren en vooral heel rustig. Kurt Mc Gettrick lijkt in pyjama te zitten, maar heeft een wat vage korte broek aan. Duidelijks is dat hij meer naar buiten moet. Hij klaagt een beetje over de werkdruk en de fysieke beperkingen van een blazer. Chad Wackerman, toen een nette Amerikaan met kort haar, nu met lange staart vertelt over hoe de muziek per dag veranderde en de bewondering die hij heeft voor Zappa die dat voor elkaar kreeg. Robert Martin, ja die van de Curtis Institute, legt dat nog maar eens uit, en vooral dat hij pas bij Zappa echt aan de muzikale bak moest; ‘een muziekniveau dat je zelden tegenkomt’, aldus Mr. Institute.

Eat that Question duurt anderhalf uur. Om dat het Zappa is, is het snel voorbij, je luistert toch altijd weer aandachtig merk ik. De extra’s duren nog ruim een uur, dus genoeg om de avond door te komen. New York Times noemt het een fantastische collage en dat is het natuurlijk ook, maar zoals gezegd, de verrassingen zitten in het toetje, maar is dat niet altijd zo?


Paul Lemmens - 2016 / 2017 / 2018 © pics ZFT