cosmik debris


Cosmik Debris:
The Collected History & Improvisations Of Frank Zappa

NEW EDITION Available January 2017!

FRANK ZAPPA is the most prolific composer and recording artist of the 20th Century. Besides his guitar mastery, Zappa's ability of incorporating any style into his unique body of work is unprecedented! Even before his death in 1993, Frank Zappa attained artistic success and respect in the rock and classical worlds. In recent years, an increasing number of classical ensembles have included Zappa's music on program including other great masters, such as Mozart and Rossini.

Here are some of the many interesting items shown unedited for the first time in Cosmik Debris: •The Look Magazine article that interested Zappa in the music of Edgard Varèse
•The Varèse and Stravinsky LPs that became Zappa's first album purchases
•The complete rundown of the Pal/Studio Z era (1961-1965)
•The Brian Lord and Junier Mintz singles that all other books claim weren't released!
•The infamous 1965 'Studio Z raid' front page article in the Ontario Daily Report newspaper
•A detailed analysis of the classical composers that influenced Frank Zappa
•'Conceptual Continuity Clues' for each album
•The most complete gig list ever!
•An absolutely amazing discography and session list going up to the end of 2016

The new book is called "The Return Of The Son Of Revised" Edition. The book is much larger than before, with a revised format.

Bestellen? klik: http://www.crossfirepublications.com/zappa.html
Cosmik Debris, the Collected History and Improvisations of Frank Zappa, geschreven door Greg Russo, kent inmiddels al een derde editie: ‘the return of the son of revised’ (2017).
Logisch natuurlijk, want elk jaar komen er nieuwe feiten boven tafel, nieuwe cd’s in de winkels en worden kelders meer en meer ontsluierd.

Cosmik Debris is voor alle fans een absolute must. Het boek is goed geschreven met kennis van zaken, staat boordevol met foto’s (zwartwit) en idem met feiten, concertdata, bands en ‘the lives and times’ van met name Frank Zappa.

Candy – de zus van – schrijft een cute little intro en dan beginnen we – heel logisch – bij het begin: Zappa’s jeugd en kinderjaren. Natuurlijk komt het verhaal van de ontdekking van de ontdekking van Varèse’s plaat, de beroemde EMS 401.
Via de eerste bands met Zappa als drummer komen we terecht in de PAL-studio van Paul Buff. Daar besteed Russo, terecht, veel aandacht aan, want daar ligt het begin van Zappa’s kennis en techniek. Prachtig zijn alle foto’s uit deze periode, inclusief veel single-labels.
Wetenswaardig, boeiend, leuk zijn de tussenwerpsels die Russo ‘CCC’ noemt: kleine (nou ja, soms een hele pagina) stukjes tekst met extra info en/of quotes.
Na Pal komt Studio Z en de hele affaire met de zogenaamde pornotape en dan zijn we al bijna bij Freak Out. We volgen de diverse lp-releases en wie er in en uit de band gingen en alle zaken die daarbij horen. Ook hier weer veel foto’s, bijvoorbeeld van het huis waarin Zappa woonde toen hij in New York verbleef.
Op pagina 93 (3e versie) gooit Russo er een mini-cursus 20e eeuwse klassieke muziek in, ‘gewoon’, omdat dat nodig is.
Na Zappa’s overlijden komt er een hele lading bands en ensembles die zijn muziek spelen en de op dat moment bekende uitvoeringen zijn natuurlijk ook opgenomen in het boek.
Daarna pakt Russo de draad weer op en eindigt met een hele reeks beschrijvingen van de verschillen tussen lp’s en de diverse cd’s.
Vanaf pagina 254 komen de lijsten: de discografie in allerlei versies, tot en met 8-track aan toe. Die opsomming wordt gevolgd door alle tracks/songs met verwijzing naar de diverse platen/cd’s.
Vanaf pagina 291 krijgen we een opsomming van alle Zappa-sessies bij derden.
Wat nog meer?: radioshows, Zappa-familie-zaken, unreleased tracks/material/projects.
Sectie 13: Zappa’s concert en opname kalender, beginnend bij 1954!, met daarbij ook wie en waar en ook wat er gespeeld is, inclusief de toegiften.
We zijn inmiddels op pagina 401 en vanaf daar zijn alle film, video en TV-shows te lezen, dit wordt gevolgd door een enorme reeks publicaties en boeken.
Aan het eind is een uitgebreide index opgenomen.

Zeker tot aan de lijsten blijf je in dit boek lezen; het is geschreven met vakmanschap en door iemand die weet waar hij het over heeft.  De lijsten zijn enorm handig om van alles te raadplegen of uit te zoeken. Bijzonder is wel te ontdekken dat er steeds weer iets nieuws opduikt dat dan weer niet in dit boek staat, maar daarvoor zijn eventueel volgende edities. Dan kan ook meteen gecorrigeerd worden dat het het Grand Wazoo concert in de Houtrusthallen in Den Haag echt wel doorgegaan is en niet ‘gecancelled’.
Cosmik Debris is zo’n boek dat iedere Zappa liefhebber in huis moet hebben. Het hoort, mijns inziens,  in ieder geval in de top 3 van alle boeken die over Zappa geschreven zijn; dat zegt genoeg, toch?
Paul Lemmens - 2017 © pics G. Russo