various: classical selection
Stel je voor je slaapt 100 jaar. Net als Doornroosje. Dan wordt je gewekt door in dit geval de boze prins met dito pruik en ontdek je in je omgeving allerlei teringherrie die ze muziek noemen. Een shock, het liefst wil je weer terug naar de slaapliedjes van Mozart en aanverwanten en lekker wegdoezelen in een roze droom. Fantasie? Werkelijkheid! Dat is ongeveer de stand in ons huidig regeringsbestel en dan hebben we het maar niet over haardracht. En alsof dat nog niet erg genoeg is loopt er in dit toneelstuk een schaap te blaten met een air of hij er verstand van heeft, maar helaas weet hij helemaal niets. Ook dat is regeren, met nul kennis toch een mening hebben. Het zijn barre tijden en het lijkt of we afglijden naar een periode die we eigenlijk al achter ons hadden. Misschien moeten we ook hier het heft in eigen hand nemen en de minkukels  en andere Kulturkammerbarbaren aan de kant schuiven ten gunste van mensen met visie en inzicht. Heeft dat iets met deze cd te maken? Natuurlijk, anders schreef ik dit niet. Ik zou graag deze chromen droom overbrengen op al die nitwits en ze deze cd per post in 150-voud laten bezorgen in Den Haag anno 2011. Helaas ben ik net gekort in mijn functioneren en moet ik, en mijn collega's met mij, het met 300 miljoen minder doen. Misschien helpt dan deze site. Om terug in de tijd te gaan: broeders ontwaakt!

Back to basics: deze classical selection is bijna in orde. Wagner mag er natuurlijk niet bij, die staat ook echt niet in de lijst op de hoes van Freak Out. Eigenlijk hoort die stoffige figuur meer bij die stoffige mensen waar ik het net over had. Het leven begint immers bij Debussy :-). De rest is primair voer voor Zappanaten. Meestal heb je dat natuurlijk al, zo niet dan is dit een prima startpunt. Lof nog even voor de trage Bolero. Prachtig, zo hoort die! Meer lof, de stukken zijn stuk voor stuk oud, ze kraken (groeven) soms en zijn natuurlijk auteursrechtenvrij. Meestal goed en bewust gekozen voor de uitvoering met dirigeerstok - baton - van de componist zelve. Mooi. Dit was Zappa's jeugd, onder andere dan, want de broer van deze cd:  Frank Zappa's Jukebox, ook van dezelfde makers, laat nog wat andere invloeden horen. Samen gekneed en gemixt tot de ons zo bekende meezingers. Oeps.
Kritiek heb ik ook: er staat nergens wie de stukken uitvoeren, wanneer ze zijn opgenomen, etc. etc. Zonde en schandalig ook. Die mensen hebben daar recht op en wij ook. Die stilte van John Cage had ook wel korter gekund. John's boodschap is inmiddels wel duidelijk en heeft niet meer die impact van toen.
Maar verder: zet je oren open, geniet. En die Wagner, ach.... de feestspelen zijn ook niet meer wat ze geweest zijn.
Classical Selection

disc 1

  1. The Ride Of The Valkyries - Richard Wagner
  2. Spring Rounds from The Rite Of Spring - Igor Stravinsky
  3. Bagatelle Opus 9 - Anton Webern
  4. Royal March from A Soldier's Tale - Igor Stravinsky
  5. Jupiter from The Planets - Gustav Holst
  6. Hyperprism - Edgar Varèse
  7. Ballet Mecanique - George Antheil
  8. Bolero - Maurice Ravel
  9. Begleitungsmusik Zu Einer Lichtspielszene Opus 34 - Arnold Schoenberg
10. Sensemayá - Silvestre Revueltas
11. 4.33 - John Cage
12. Study No. 11- Conlon Nancarrow
13. First Movement (L'artisanat Furieux) of Le Marteau Sans Maitre - Pierre Boulez

disc 2
14. A Musical Account Of A Transcontinental Hobo Trip (Part 1) - Harry Partch
15. A Musical Account Of A Transcontinental Hobo Trip (Part 2) - Harry Partch
16. Il Canto Sospeso (The Suspended Song) - Luigi Nono
17. Kontakte (Part 1) - Karlheinz Stockhausen
18. Kontakte (Part 2) - Karlheinz Stockhausen
19. Chronochromie (Part 1) - Olivier Messiaen
20. Chronochromie (Part 2) - Olivier Messiaen
21. Threnody To The Victims Of Hiroshima - Krzysztof Penderecki
22. Electronic Music No. 1 - Bulent Arel
dutch text 2011 / 2018 Paul Lemmens © pics Chrome Dreams