a visual documentary
Minder precies is Miles in zijn kort na zijn boek Frank Zappa - In His Own Words verschenen Frank Zappa - A Visual Documentary. Ik verwachtte een boek met veel plaatjes en dat wordt ten dele waargemaakt. De meeste foto's zijn in zwart-wit en voor 90% identiek aan die uit zijn boek In His Own Words. Volgens mij moeten er toch meer onbekende foto's van Zappa/Mothers in omloop zijn. Op zich is het aan aardig boek, met een beknopte geschiedenis en Zappa's activiteiten per jaar/maand (de documentaire), een discografie, compleet met tracks en musici.

Het boek eindigt vrij abrupt in juli '92 met de release van YCDTOSA Vol. 6. Eigenlijk is 1991 al het einde van het boek, want behalve enkele releases wordt er na Zappa's Universe (nov. 1991) niets meer toegevoegd. Toch wordt er op de kaft (achterkant) nog melding gemaakt van het Frankfurter Concert (The Yellow Shark), maar daar vind je in het boek merkwaardig genoeg niets meer over terug.

Verder wordt het boek naarmate de gebeurtenissen actueler worden onnauwkeuriger. Zo was Frank Zappa i.t.t. wat dit boek meldt, niet in Amsterdam, omdat hij daarvoor te ziek was (blz. 106), terwijl van zijn ziekte in het boek echter pas melding wordt gedaan op de laatste bladzijde (Zappa's Universe). En zo heet RDNZL echt gewoon RDNZL en niet RNDZL (omdat dat nou eenmaal zo (fout) op de cd staat wil dat nog niet zeggen dat het goed is). Door dit soort slordigheden (en er zijn er nog veel meer) krijg ik het gevoel dat Miles misschien wel een Zappa-kenner is, maar niet echt een fan, en mocht hij dat desondanks toch zijn, dan is hij niet precies genoeg en zeker bij een boek voor Zappanaten is dat een eerste vereiste.
Neem je dit alles op de koop toe, dan heb je met deze visuele documentaire een leuk boek in huis. Naast The Real Frank Zappa Book blijft het boek Viva Zappa! van Dominique Chevalier bij mij voorlopig nog altijd favoriet.
Paul Lemmens - 1990 / 2002 / 2018 pics B. Miles