World’s Finest
Audio & Visual
Entertainment


(variations on a theme: the Ryko
version)
 

Dat wat omschreven wordt als de definitieve versie van Zappa's complete oeuvre, in nauwelijks een maand tijd uitgebracht is mag al een klein mirakel zijn, dat daarbij het vrijwel complete artwork aangepast is en veel cd's opgepoetst zijn is zelfs in de totale muziekhistorie een absoluut unicum. Wat er ook in de toekomst zal gebeuren wat betreft verbeteringen van geluidsdragers, de editie waar we nu over kunnen beschikken is in ieder geval de laatste en enige die onder Zappa's supervisie tot stand is gekomen.

The times they are a changing

Er is veel en ook weer niet veel veranderd. Het meest gewijzigd is de verpakking, artwork, van vrijwel alle cd's. Toen rond 1984 de eerste cd's op de markt kwamen wist men niet zo goed wat te doen met het kleine formaat van de boekjes. Daardoor, door het combineren van 2 lp's op 1 cd en/of om de kosten te drukken werd het originele artwork vaak tot een net herkenbaar minimum teruggebracht. Ryko's eerste cd-release van Zappa's werk was dan ook een echte teleurstelling. Wat men zich toen (en nu vaak nog) niet realiseerde is dat de verpakking een essentiele rol speelt in de beleving van de fan, dat hoes/boekje tot de laatste letter uitgespeld wordt en keer op keer erbij genomen en gelezen als de lp/cd gedraaid wordt. In die zin zijn hoes/boekje en muziek onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De tweede wijziging, in feite nog belangrijker dan het boekje, betreft het geluid. Anno 1984 werden andere geluidsnormen gehanteerd dan in 1995 en bovendien is de techniek om geluid te registreren, te verbeteren en van analoog naar digitaal om te zetten het afgelopen decennium aanzienlijk vooruit gegaan.

Pluimen

Het moet gezegd dat Ryko alles heeft gedaan om er iets aantrekkelijks van te maken. De allergrootste pluim gaat wat mij betreft naar Ferenc Dobronyi, die onder het toeziend oog van Cal Schenkel het artwork en de repackages voor zijn rekening heeft genomen. Met name het oudere werk, maar ook bv. de Shut Up-doos en het tweede boekje bij Joe's Garage zijn echt prachtig geworden. Een tweede pluim is voor degenen die het geluid verzorgd hebben; in veel gevallen is er meer diepte en meer hoog, is het klankbeeld helderder/transparanter geworden, waardoor meer rust in het geluid is gekomen en de afzonderlijke instrumenten/stemmetjes/geluidseffecten enz. beter te horen zijn.

Kritiek

Zappanaten zijn mensen die hoge, wellicht erg hoge, eisen stellen; iets waarin zij natuurlijk door Zappa zelf onderwezen zijn. Daarom zijn er bij deze editie ook kritische, soms marginale, kanttekeningen te plaatsen:

·        veel cd's missen de omschrijving 'FZ approved master 1993'. Dat is soms een slordigheid en soms, doordat de cd nog te jong is, gewoon een feit. Soms staat het wel op de top-spine-card (kaart onder de gesealde verpakking, waarop wat wervende kreten staan) en niet in het boekje en ook dat is slordig; is het dan wel een approved master of gewoon nep?

·        de meeste dubbel-cd's, op Uncle Meat, Joe's Garage en Thingfish na, zijn verpakt in een slim-line doosje; een doosje met de dikte van een enkel cd. De drie waarbij dat niet kon zijn merkwaardig genoeg niet uitgevoerd in 'jewel-green', waarin de hele serie is uitgevoerd. Het is des te merkwaardiger, omdat elke achterkant van de doosjes gebruikt kan worden als voor/achterkant voor dubbel(dikke)cd's.

·        foto's en andere zaken onder de doorzichtige tray (het bakje waar de cd in ligt zijn) vind ik vaak ver gezocht. Bij de oudere cd's is dat leuker door Schenkel's archief, alhoewel zijn 'mislukte' schetsen ook niet echt een aanwinst zijn; bij de jongere cd's is het vaak een overbodige herhaling van foto, titel of logo. Mensen van Ryko hebben, zo heb ik van de importeur vernomen, steen en been geklaagd over het      gebrek aan meewerking van Gail, ze wilde geen foto's of wat dan ook afstaan. De intentie was er dus blijkbaar wel.

·        wat minder belangrijk, maar toch: voor de serie is een getekend Ryko-logo gemaakt en dat staat niet altijd zó op cd's en/of boekjes, soms zelfs staat er een storend groot 'gewoon' Ryko-logo voor in de plaats. Konsekwent zijn is moeilijk.

·        dat laatste blijkt ook uit het feit dat niet altijd de lp-versie is aangehouden. Hoezen zijn toch veranderd, nummers weggelaten, volgorde van tracks (weer) anders, enz.

De vernieuwingen en kritiek vormen in feite de basis voor onderstaande bespreking van alle definitieve cd's. Wellicht vormt deze een hulp voor het wel/niet aanschaffen. Ik ben uitgegaan van de originele lp's en de meest recente cd-versies, van welk label dan ook. Ik zal lang niet alles gevonden/gezien/gehoord hebben; reacties zijn altijd welkom op het postbusadres en aanvullingen kunnen wellicht in een volgende Black Page geplaatst worden. De bespreking volgt de nummering van Ryko en is ingedeeld in de diverse fasen, zoals bepaald door de picture-cd's met per periode verschillende foto's van Frank Zappa.

Conclusie vooraf

De doorsnee fan of incidentele Zappaliefhebber zal zonder twijfel genoeg hebben aan de boekjes en muziek van de 'oude' Zappa-cd's en kunnen dus nu hun goedkope slag slaan. De échte Zappanaat zal uiteindelijk toch vallen voor de nieuwe editie, juist om alles weer zoveel mogelijk compleet en authentiek op cd te hebben en ook wel een beetje vanwege de prachtige vormgeving. Overigens vind ik dat Ryko iedereen die de complete definitieve editie gekocht heeft een mooie opbergkist kado zou moeten doen. Ik houd me aanbevolen!

© Paul Lemmens 1995 - 2008


 

Freak Out10501

 

muziek:
Help I'm a rock is gesplitst in 2 'losse' delen en overeenkomstig apart benoemd: Help I'm a Rock/It can't happen here
.

boekje:
belangrijk vind ik dat alle namen, de mensen die Zappa beinvloed hebben, weer vermeld zijn. In het vorige cd-boekje ontbrak de logische opbouw, dat is hersteld.
doos:
Freak Out is weer in stereo, de kleur iets psychedelischer, de achterzijde als vanouds en de typografie (lettersoorten en opmaak) weer terug.
tray:
nieuwe/extra foto van the Mothers rond 1965

 

Absolutely Free10502

 

muziek:
de twee delen, feitelijk kant 1/2 van de lp zijn op opnieuw benoemd en verdeeld: 1-9/10-15, met als extra de single-nummers: Big Leg Emma/Why Dont'cha Do Me Right. Ze hadden beter gepast na America Drinks; nu staan ze wat ongelukkig na de Soft-Sell Conclusion van de oude lp-kant 1.

boekje:
foto Mothers binnenzijde is weer terug, alsmede de typografische uitvoering van de mededelingen; de 3 staat er wat overbodig bij, omdat de lp-indeling van kant 1/2 weg is. Het Libretto is nu voorzien van een Zappa-foto-achtergrond in een kleur.
doos:
als de originele; de 'hoes' is weer gekanteld, dus als de lp; de achterzijde iets ruimer en duidelijker dan de vorige cd-versie
tray:
een nieuwe/extra foto van FZ uit deze periode.

 

We're Only In It
For The Money
10503
 

muziek:
zoals het altijd had moeten klinken: de oude bas/drum tracks zijn weer gevonden en het authentieke geluid is weer terug. Gelukkig! Jammer is dat we nu weer de authentieke, dus gecensureerde songteksten hebben, iets dat gemakkelijk anders had gekund.

boekje:
bevat op vrij groot formaat de originele Sgt. Pepperpersiflage, de nog steeds gecensureerde songteksten én de afbeeldingen van de 'Only Money cut outs', die bij de eerste lp-release als uitknipvel gevoegd was.
doos:
de definitieve versie heeft toch weer de oude gecensureerde lp-hoes. Dat wordt omvouwen dus! Dit is merkwaardig omdat de vorige cd-versie wel de goede voorzijde had. De achterzijde komt wel weer overeen met de originele lp-achterhoes.
tray:
vier varianten op de foto van de achterkant.

 

Lumpy Gravy10504
 

muziek:
Lumpy Gravy is geremasterd van de originele analoge 1968-tape en 'raw-mix segments' en klinkt daardoor ook een stuk beter dan de lp en de eerste Ryko cd-release van 1986.

boekje:
het boekje geeft Lumpy Gravy zijn eigen jasje terug, iets waarvan bij de eerste cd-release nauwelijks nog iets over was; sommige delen zelfs vergroot wat de leesbaarheid verhoogt.
doos:
als de lp, Zappa in rok-kostuum en hoge hoed zijn weer op hun plek op de achterzijde. Totaal nieuw is de onderverdeling van Parts 1/2 in resp. 10/12 indexes. Francis is veranderd in Frank.
tray:
leuk extra is de infrarood studiofoto door Cal Schenkel van o.a. Zappa in de studio.

 

Cruisin' With Ruben & The Jets10505
 

muziek:
de uiteindelijke versie blijkt de 1984-versie, dus met nieuwe drum/bas partijen van Arthur Barrow en Chad Wackerman. Ook al valt het hierbij minder op dan Money, het is niet écht. Ryko geeft aan dat het Zappa's eigen beslissing is geweest om voor deze versie te kiezen. Zelfs Zappa heeft het niet altijd bij het rechte eind.

boekje:
uitklapbaar tot lp-formaat, iets wat vooral de eindelijk herstelde én in kleur uitgevoerde binnenzijde ten goed komt.
doos:
de voorzijde is iets kleiner en daardoor completer, de achterzijde soberder; alleen een foto met titels.
tray:
voorzien van de handleidingen 'How to Comb a Jelly Roll/Dance-steps'; ooit een extra inlegvel bij de lp.

   

Uncle Meat  10506/7
 

muziek:
zowel de filmteksten als Tengo Na Minchia Tanta staan er weer op en wat mij betreft nog steeds in de verkeerde volgorde; liever had ik eerst alle King Kong-versies gehad en dan het (overbodige) extra's.

boekje:
het extra boekje is hetzelfde, maar, net als bij de lp, gedeeltelijk in kleur. Boekje 1 is in feite de oude lp-hoes geworden, geheel in kleur, incl. uitvergrote voorzijde en de vervreemdende kleuren-foto die ook in het boekje bij de lp zat en ontbrak bij de vorige cd-versie.
doos:
het tekstje over de film aan de voorzijde is weer present, de achterzijde geheel nieuw in Schenkel-stijl en daarmee niet authentiek, maar wel aardig.
tray:
2 gebitten in de maak, waardoor enkele originelen van de voorkant van de hoes ontsluiert worden.

 

Hot Rats  10508
 

muziek:
The Gumbo variations met het nieuwe, langere intro van de vorige cd-versie en Son of Mr. Green Genes mist nog steeds een (belangrijke) maat.

boekje:
alle foto's van de lp-binnenzijde zijn weer terug én in kleur, maar wel kleiner.
doos:
Hot Rats is Hot Rats weer. De goedkope verpakking (vooral de achterzijde) van de 1e cd-versie is gelukkig vervangen door de infraroodfoto van de lp.
tray:
een nieuwe foto van Zappa met GTO Christine Frka en TV.

 

Burnt Weenie Sandwich  10509
 

muziek:
als vorige cd-versie

boekje:
met uitvergrote voorzijde en weer alle foto's van de lp, dus met Don Preston en Jimmy Black, die bij de vorige cd-versie waren weggecensureerd vanwege hun
Grandmother-aktiviteiten.
doos:
als vorige cd, met zwarte tekst (ipv oranje als de lp); achterzijde heeft de FZ-foto van de binnenhoes en nog eens de titel; anders dan de lp en de eerste cd-versie.
tray:
een grappige, nieuwe foto van The Mothers, 1968/69.

 

Weasels Ripped My Flesh  10510
 

muziek:
Didja Get Any Onya in verlengde uitvoering, net als bij vorige cd-versie.

boekje:
de foto's van de achterzijde komen terug op de achterzijde van het boekje. Binnenkant boekje is gelijk aan die van de vorige cd-versie.
doos:
de bootlegachterzijde van de vorige cd-versie is vervangen door de drie FZ-foto's van de lp.
tray:
een foto van een optreden van The Mothers, 1968/69.

 

Chunga's Revenge  10511
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
als vorige cd-versie
doos:
FZ's foto voorop heeft het lijnraster terug, de tekst eronder is beter leesbaar; de achterzijde is als de lp, dus geen crisisversie als bij de 1e cd-versie.
tray:
een nieuwe tekening/collage
(restje?) van Schenkel.

 

Fillmore East,
June 1971
 10512
 

muziek:
net als de 1e versie ontbreekt ook hier om onverklaarbare reden Willie the Pimp-pt. 2. Het is niet echt consequent, gezien de opzet van deze uiteindelijke versies en nog steeds een denkfout van FZ zelf, niet alles hoeft immers in elkaar over te lopen.

boekje:
voelt letterlijk als een bootleg, is nl. ander papier; print lijkt meer op lp in de zin dat schets- en plaklijnen weer zichtbaar zijn.
doos:
meer potlood-achtig, net als de lp.
tray:
een reclameboodschap van Schenkel.

 

200 Motels  10513/4
 

muziek:
Voor het eerst goed te horen; de lp’s waren doorgaans slechts geperst. Extra zijn een aantal promotional radio spots en een zgn. Enhanced Track bestaande uit de originele bioscoopversie van de lokker voor deze film.

boekje:
het boekje is zeer fraai, heel uitgebreid, veel extra teksten, foto’s en een uitgebreide story door Patrick Pending. Als extra is de poster toegevoegd.
doos:
niet al te mooie uitvoering van het origineel; je mist net de clou op de achterkant.
tray:
onbekende schetsen van Cal Schenkel

 

Just Another Band from L.A.10515
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
het boekje lijkt op de lp, waarbij de voorzijde nog eens extra vergroot is tot lp-formaat om de kleine lettertjes te kunnen lezen, waarvan de typografie overigens weer hersteld is. De foto van Cal is weer in z'n geheel aanwezig, alsmede een wat logischer opbouw van de gegevens, vergeleken met de vorige cd-versie.
doos:
net als o.a. bij Weasels is de bootachterzijde vervangen door de originele hoesfoto.
tray:
een tekening van Billy the mountain en Ethel the Tree (?) door Cal Schenkel.

 

Waka/Jawaka10516
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
zowel 'technische' gegevens alsmede de muzikanten bij de diverse tracks worden weer genoemd. De cd/lp is blijkbaar niet meer opgedragen aan Paul Hof & Barry Keene. Binnenzijde hoes is vergelijkbaar met de vorige cd-versie.
doos:
belangrijk is dat FZ weer terug is op de achterzijde, alleen is het jammer dat je niet kunt lezen dat op het labeltje aan de plant staat: aralia elegatissma.
tray:
Schenkel-schetsen voor een poster t.b.v. een optreden van de band; bij die schetsen een bekende rat.

 

The Grand Wazoo10517
 

muziek:
een nieuwe volgorde van de tracks! The Grand Wazoo opent, gevolgd door Calvin, de rest is gelijk. Door deze verandering is de opbouw gelijk aan Waka/Jawaka: lang/instrumentaal-2x zang en weer instrumentaal. Reden? Muzikale continuiteit?

boekje:
compleet met alle foto's van de spelers en ook het drinkend en brakend mannetje (voorzijde hoes bovenaan van links-rechts) is door de uitvergroting van de hoes weer present, net als de plantaardige link met Waka/Jawaka.
doos:
de voorzijde is kleiner dan de vorige cd-versie en daarmee completer. De naam Frank Zappa t.o.v. de lp is weg. Op de vallende pilaar (rechts) stond eerst de 'R'  van het Reprise-label, op de 1e cd-versie niets; nu is het Bizarre-logo weg en Ryko-logo ervoor in de plaats. De achterzijde geeft de tekening compleet, was bij de vorige cd voor een deel storend bedrukt met een balk met de tracks.
tray:
vage Schenkel-schetsen.

 

Overnite Sensation10518
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
is zo ongeveer gelijk aan de lp en ook op dat formaat, inclusief gekleurd slime.
doos:
de enige cd uit de nieuwe reeks met een mislukte hoes; de voorkant is zover uitvergroot dat er nauwelijks iets duidelijk zichtbaar is als het doosje dicht zit. De oplossing bij de andere cd's is veel eleganter; de lp-hoes op cd-formaat en in het boekje uitvergroten tot bijna lp-formaat. Gelukkig is het lelijke 'Discreet' weg, al wordt er op de top-spine card een variatie op gemaakt, maar nu als Ryko. Deze card op bijna cd-hoes-grootte is tevens het bewijs dat de voorkant best anders had gekund. De achterzijde heeft de Zappa-foto van de binnenhoes nogmaals en is dus anders dan de lp.
tray:
enkele grappig bedoelde foto's van Marty Perellis en Kansas J. Canzus; de toenmalige roadmanagers.

 
 

Apostrophe10519
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
ongeveer als de lp. Prettig is dat de 'songteksten-bij-benadering' opgenomen zijn, iets dat bij de meeste lp's en de vorige cd-versie niet het geval was.
doos:
op de achterzijde verschijnt Zappa weer in zijn Hawaii-shirt, een foto die bij de vorige cd-versie (combinatie met Overnite Sensation) verdwenen was.
tray:
een reeks bandfoto's rond 1974.

    

Roxy & Elsewhere10520
 

muziek:
als vorige cd-versie.alleen Cheepnis heeft een nieuwe remix; een miskleun in de continuiteit van de cd. Het nummer knalt er in vergelijking met de rest uit en door teveel gerommel met geluids-effecten ten koste van de zang en normale speel-wijze, waardoor het nummer zelf goedkoop wordt.

boekje:
op wat onbelangrijke details na gelijk aan vorige cd-versie.
doos:
voor- en achterzijde lijken erg op de lp; de letters op de achterkant zijn groter dan de vorige cd-versie.
tray:
de titeltekst van de cd; niet echt bijzonder of leuk.

 

One Size Fits All10521
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
zowel voor- als achterzijde zijn vergroot tot bijna lp-formaat. Nieuw in de tekening van de sterrenbeelden is een ster buiten het stelsel: Zappafrank!; leuk actueel. Ook de trackverdeling is á la lp-versie. De binnenzijde is weer op 'perkament'.
doos:
mooiere kleuren, leesbaardere teksten op de voorzijde; de achterzijde is weer gelijk aan de lp, dus met hemellichamen.
tray:
een afbeelding van Zappafrank?

 

Bongo Fury10522
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
een sober boekje met binnenin een uitvergrote foto in zwartwit van de schoenen van FZ en Beefheart, met daaroverheen de gegevens. E.e.a. lijkt minder op de lp of vorige cd-versie, maar als geheel vind ik 't beter.
doos:
de kleuren van de voorzijde zijn wat natuurlijker; de achterzijde is heel anders, de tekening van de eerste cd-versie is vervangen door een gepastere foto van peuken op de grond naast een tafelpoot; in feite een deelvergroting van de voorzijde. Ik vind dit nog de beste achterzijde, ook in vergelijking tot de lp-hoes.
tray:
een zwartwit foto van de flightcases van The Mothers.

 

Zoot Allures10523
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
als vorige cd-versie.
doos:
de voorzijde blijft hetzelfde, de foto op de achterzijde is nu over de hele breedte, zonder zwarte kaderrand.
tray:
een kleurrijke (Finse?) collage van Ms. Pinky's of zoiets.


 

Zappa in New York10524/5
 

muziek:
als vorige cd-versie, maar die was al veel beter!

boekje:
als vorige cd-versie.
doos:
nauwelijks anders dan de vorige versie; al lijkt de achterzijde iets meer op de lp-hoes. Teleurstellend is de kwaliteit van de foto's, die bij de vorige versie echt scherp, helder en gedetailleerd waren, nu is het vaak een wazige brij. De wasmiddel- advertentie is vervangen door de minder opvallende en beter getelde kreet: met 5 nieuwe tracks!
tray:
identiek aan de voorzijde.

 

Studio Tan10526
 

muziek:
als vorige cd-versie, dus anders dan de lp!

boekje:
als vorige cd-versie, al is de ondergrond aan de binnenzijde een stuk duidelijker.
doos:
voorzijde blijft bij het oude; de muis met pizza staant op deachterzijde weer over de hele breedte en de titels zijn ook weer handgeschreven.
tray:
een zwartwit kleurplaat/tekening door Gary Panther, 1995, met veel muizen en pizza's; wellicht speciaal voor deze cd gemaakt. Een aardige toevoeging.

 

Sleep Dirt10527
 

muziek:
als vorige cd-versie, met zang van Thana Harris en dus anders dan de lp!

boekje:
als vorige cd-versie, al is de ondergrond aan de binnenzijde een stuk duidelijker.
doos:
voorzijde is gelijk gebleven, de achterzijde bijna: het bed is iets groter en de streep onder de handgeschreven titel 'Time is Money' is weer terug.
tray:
een zwartwit strip van Gary Panther/1995 over het ontstaan van slaapvuil en de invloed van gitaren.

 

Sheik Yerbouti10528
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
als vorige cd-versie.
doos:
iets mooier, want de lelijke balken aan de achterzijde zijn weg.
tray:
een zwartwit foto van Zappa van de achterzijde.

 

Orchestral Favorites10529
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
foto binnenzijde is iets anders dan de vorige cd en een stuk duidelijker.
doos:
voorzijde is gelijk gebleven, de achterzijde is weer in oude (lp-)staat hersteld.
tray:
een kleurplaat/tekening van Gary Panther/1995, met daarin verwerkt het figuur van de voorzijde.

 

Joe's Garage10530/1
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
er zijn twee boekjes: boekje 1 is in feite het 'oude' boekje, maar dan op beter papier en met een mooiere omslag: de foto van Act 1 van de lp-versie. Overigens heet Toad-O-Line weer On the Bus, behalve in dit boekje. Boekje 2 is in feite nieuw én een echte aanwinst: op de omslag de foto van Acts 2/3 en in het boekje enige pagina's, zelfs uitklappagina's, met het meeste artwork en tekeningen van de lp, de bandleden én de bij Joe's Garage inleidende tekst, die bij de vorige cd-versie ontbrak.
doos:
de verdeling van de foto's, zowel op voor- als achterzijde is veel mooier; de achterzijde lijkt veel meer op de lp-versie.
tray:
vergrote afbeeldingen uit het boekje.

 

Tinseltown Rebellion10532
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
is iets handelbaarder dan de vorige versie en heeft de voorzijde vergroot tot bijna lp-formaat, zodat alle details goed te zien zijn. De binnenzijde met teksten is (helaas) nog steeds in zwartwit.
doos:
een bekende voorzijde, op de achterzijde is Zappa's spiegelfoto weer terug, net als bij de lp.
tray:
een ingekleurde Schenkel-variant van de voorzijde, een collage die ik ook ken als zwartwit-hoes van de bootleg-lp Indiscreet Picture Show.
 

Shut Up 'N Play Yer Guitar10533/4/5
 

muziek:
de 2 cd's van de vorige cd-versie zijn vervangen door 3, waarmee in feite de lp-versie compleet terug is. Ook al blijkt in praktijk dat de muziek op 2 cd's kan, ik vind deze versie mooier.

boekje:
de opzet is anders, de twee 'boekjes' zijn tot een samengevoegd, waarbij John Swensons verhaal uit Guitar World als opener is opgenomen, gevolgd door de 'personeels & technische' gegevens, overigens in zwartwit, op de lp's was dit ook in kleur.
doos:
Shut Up heeft een prachtige, kartonnen klapdoos gekregen, die in deze uitvoering erg lijkt op de lp-uitvoering. In de doos zit één boekje en drie cd's, elk weer in eigen, verschillend gekleurde hoesje met daarop in resp. paars/rose/groengeel de foto van FZ, zoals die op de lp-hoesjes stond afgebeeld. De uitvoering van die hoesjes doet dus sterk denken aan de lp-versie, zelfs inclusief het kleurgebruik. De cd's in deze doos hebben geen foto van Zappa, maar zijn uitgevoerd in wit met daarop notenbalken.
tray:
is er niet.

 

You Are
What You Is
10536
 

muziek:
tot mijn stomme verbazing lopen de tracks Dumb All Over en Heavenly Bank Account nu wél in elkaar over; iets dat bij de vorige versies niet kon. Hiermee is een
wens van vele fans uiteindelijk toch verhoord, al ontbreekt nog steeds 1:47 min. aan 'verbindende' gitaarsolo.

boekje:
een iets logischer indeling; eerst tracks en musicians en dan 'say Cheese'.
doos:
de bekende kop voorop, op de achterzijde FZ in ochtendjas.
tray:
foto van de voorzijde nog eens in zwartwit.


 

Ship Arriving Too Late To Save A Drowning Witch10537
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
als vorige cd-versie.
doos:
als vorige cd-versie.
tray:
een zwarwit-versie van de foto van de achterzijde: Zappa met Moon.

 

 The Man From Utopia10538
 

muziek:
als vorige cd-versie, dus met Luigi & The Wise Guys en dus anders dan de lp.

boekje:
als vorige cd-versie, dus inclusief hoes op bijna lp-formaat.
doos:
bijna als vorige cd-versie; aan de achterzijde is iets meer van de tekening te zien. Voor de cd geldt dat de 'gouden' picture van Zappa plaats heeft gemaakt voor de Zappa-met-kat-foto uit deze periode, overeenkomstig de andere cd's.
tray:
de achterzijde van de doos in zwartwit.

 

 Baby Snakes10539
 

muziek:
als vorige cd-versie
.

boekje:
de tekstzijde is nagenoeg gelijk aan de vorige cd-versie, de andere zijde heeft nog de foto met de slangetjes. De Honker-reclame is vervangen door de originele, blauwe foto van Zappa en vrouw-met-tong met daarbij de Baby Snakes-typografie.
doos:
de voorzijde is een foto van de picturedisc-lp geworden. Achterop de blauwe Baby Snakes posterfoto (Zappa en vrouw-met-tong) op een rood vlak en met de originele Baby Snakes typografie. Op de cd staat niet Zap-met-kat, maar de lp-foto van de voorzijde inclusief groeven, waardoor de cd bijna letterlijk de lp-versie wordt.
tray:
een zwart vlak met in witte letters 'Baby Snakes'.


 

 LSO, Vol I & II10540/1
 

muziek:
op deze dubbel-cd staat de complete versie van LSO, dus met Envelopes, Bob in Dacron, Strictly Genteel en Pedro's Dowrey. De muziek is geremixed en - remastered.

boekje:
de liner notes van zowel Vol. I als II zijn opgenomen, verder lijkt het boekje erg op de versie van de enkele cd, dus in grijs/zwart.
doos:
de voorzijde heeft het eenvoudige grijs behouden; op de achterzijde de bekende zwartwit foto van Zappa. Van de hoes van de lp LSO, Vol. II blijft weinig over, vandaar dat de foto van Zappa met zijn zwarte kat op alle cd's uit deze periode staat.
tray:
Zap met Kat in zwartwit; had in kleur gemogen, maar is zo meer in overeenkomst met de rest van deze cd.

 

 The Perfect Stranger10542
 

muziek:
als vorige cd-versie
.

boekje:
iets serieuzer van opzet; de Honker-reclame is weg, net als de extra Boulez-foto.
doos:
vrijwel gelijk aan vorige cd-versie.
tray:
Patricia in zwartwit en iets groter als op de voorkant.

 

 Them or Us10543
 

muziek:
als vorige cd-versie
.

boekje:
op wat kleine lettertype-achtige veranderingen na is de binnenkant van het boekje gelijk gebleven. Op de achterzijde van het boekje staat nu, net zo groot als op de achterzijde van de doos de ovenwantfoto.
doos:
de tekening van Patricia met Heinz/Milk is completer afgedrukt en de tekst van de illustrator is iets beter leesbaar. Op de achterzijde Zappa met ovenwant over de volle hoogte, als bij de lp.
tray:
het woord Zappa in cijfers en puntjes.

 

 Thingfish10544/5
 

muziek:
anders dan de vorige cd-versie is de verdeling van de twee delen: part 1 liep van Prologue t/m He's So Gay en 2 van Massive Improve'lence t/m Won Ton On.
Nu is deel 1: Prologue t/m Artificial Rhonda en 2 Crab-Grass baby t/m Won Ton On. Op He's So Gay is nog als extra een rap van Johnny Guitar Watson te horen, iets dat bij de meest recente cd-versie ook al zo was.

boekje:
is aan de buitenzijde anders, gelijk aan de lp-versie: Thingfish met vlaggetje voorop en een grote foto van FZ/Ike Willes achterop. De binnenzijde is op wat minder belangrijke details na gelijk aan de vorige cd-versie. Wat merkwaardig genoeg totaal ontbreekt (slippertje van Ryko) is het tweede 'boekje'/velletje met daarop de musici en wat andere technische gegevens.
doos:
op de voorzijde nog steeds Thingfish op een jute-ondergrond. De achterzijde is stemmiger in zwart met grotere foto van de streepsokbenen.
tray:
de voorzijde in zwartwit onder de eerste en de achterzijde in zwartwit onder de tweede tray.

 

 Francesco Zappa10546
 

muziek:
als vorige cd-versie
.

boekje:
als vorige cd-versie
.
doos:
als vorige cd-versie
.
tray:
de balloon met Who gets this one? in zwartwit.

 

 FZ Meets The Mothers Of Prevention10547
 

muziek:
I don't even care is langer dan de vorige versie én de volgorde is weer - voor de 4e keer! - omgegooid. Uitgaande van de laatste cd-versie: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10 is nu geworden: 5-8-6-4-2-3-10-7-1-9. En deze laatste versie is geloof ik inderdaad de beste.

boekje:
minder rommelig: een bladzijde is zwart met de diverse kreten, de ander is wit met de technische gegevens; op de achterzijde de tekening op een duidelijk formaat.
doos:
de rood/gele waarschuwings'sticker' is weer terug! De voorzijde is wit met zwarte letters; de American version; de achterzijde is rustiger: alleen de molentekening
 en de diverse tracks.
tray:
de voorzijde in 'European-version', zwart met witte letters.

 

 Does Humor Belong In Music?10548
 

muziek:
is geremixt en -remasterd en hoe! De volgorde is gelijk gebleven en Cleveland heeft een 1 minuut langere drumsolo.

boekje:
nu ook in Schenkel-versie. Een zijde laat de rest van de voorkant van het doosje zien, op de andere kant een tekening van een Penguin in Bondage en tal van andere Zappiaanse/Schenkelse elementen.
doos:
een geheel nieuwe verpakking. Zowel voor- als achterop een tekening van Cal Schenkel met talloze mystery clues.
tray:
een schilderwerk, waar ik nog steeds niets van kan maken.

 

 Jazz from Hell10549
 

muziek:
als vorige cd-versie
.

boekje:
nagenoeg gelijk gebleven, al zit er een foutje in de titel op de binnenzijde, die staat er maar voor de helft op.
doos:
als vorige cd-versie
.
tray:
FZ's foto van de voorzijde in zwartwit.

 

Guitar10550/1
 

muziek:
als vorige cd-versie
.

boekje:
als vorige cd-versie; behalve de nieuwe voorkant is de rest van het boekje gelijk gebleven.
doos:
de rose zijkant van de 1e cd-versie is verdwenen en de titel staat rechtop; de achterzijde is nu in zwart met een veel grotere versie van de kleurenfoto van Zappa met rokende gitaar. De foto van de voorzijde van het oude boekje zijn we door de slimline-verpakking kwijt en dat is jammer.
tray:
een overbodige close-up van een gitaar in een wazige zwartwit uitvoering. Hier had best de foto kunnen staan die we nu missen.

 

Broadway The Hard Way10552
 

muziek:
als vorige cd-versie. In vergelijking tot de lp ontbreekt de inleiding van Dickie, net als het bedankje achter The Untouchables nog steeds.

boekje:
bijna hetzelfde, een deel van het bureau is extra uitvergroot.
doos:
bekende voorkant, op de achterzijde een iets grotere foto van Zap met radio.
tray:
de radiofoto in zwartwit.

 

The Best Band You Never Heard In Your Life10553/4
 

muziek:
als vorige cd-versie, mét Bolero.

boekje:
is beter leesbaar. Wat we missen zijn de foto's van de vorige cd-versie, toch jammer, ook al waren ze wellicht niet zó duidelijk, ze gaven toch een sfeer-impressie.
doos:
een 'nieuwe'(=Japanse) hoes; zowel op voor- als achterzijde een doorlopende tekening van Cal Schenkel vol mystery-clues, die bovendien een 'parodie' blijkt te
zijn op de hoes van Make a Jazz Noise Here. Kijk en vergelijk!
tray:
Schenkel-schetsen voor de hoes (?)

 

Make a Jazz Noise10555/6
 

muziek:
als vorige cd-versie, mét Strawinksy en Bartok.

boekje:
als vorige cd-versie.
doos:
Zappa's is iets verplaatst naar het midden t.o.v. vorige cd-versie; de achterzijde is gelijk. Storend is de zwarte balk over de tekening, dat had iets eleganter gekund!
tray:
nog eens Zappa's in kleur en nu iets naar rechts.

 

Playground Psychotics10557/8
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
ook nagenoeg gelijk gebleven, sommige vlakjes en/of lijntjes lopen door en hier en daar is wat bijgetekend.
doos:
bijna gelijk aan de vorige versie, de tekeningen zijn hier en daar aangepast en de barcode staat nu waar hij moest staan.
tray:
een ingekleurde, nieuwe foto van the Mothers uit deze periode.

 

Ahead of
Their Time
10559
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
een foutje is weggehaald: Schenkel 1699 is veranderd in 1693 en hier en daar zijn details iets aangepast.
doos:
de voorzijde is gebleven, de achterzijde is hier en daar wat vager en er zijn andere/nieuwe details te zien.
tray:
een alternatief ontwerp? Schenkel in werkkamer; een variatie op binnenhoes van Band from LA (?).

 

The Yellow Shark10560
 

muziek:
als vorige cd-versie.

boekje:
als vorige cd-versie met als belangrijkste nadeel dat de foto's over het algemeen minder duidelijk zijn, waardoor veel details wegvallen. Boekje en cd zijn identiek aan vorige versie.
doos:
de doos is wat anders: niet de 'linnen-structuur' maar een gladde uitvoering; de binnenzijde van de doos is mooier afgewerkt, in geel. Bij deze cd zit vreemd genoeg geen top-spine card.
tray:
is er niet, wel is er de echte cd-verpakking, die er hetzelfde uitziet als de vorige versie.

 

You Can't do That on Stage Anymore,
Vol. 1- 6

10561-72
 

muziek:
als vorige cd-versies. Vol. 6/disc 2 heeft 15 tracks gedefinieerd i.p.v. de onhandige 14 van de vorige versie.

boekje:
als vorige cd-versies, geen extra of nieuwe liner notes.
doos:
overwegend gelijk aan de vorige uitvoeringen; de letters op de achterzijde zijn doorgaans wat kleiner, zodat de verdeling wat beter is.
tray:
steeds de voorzijde in de bijbehorende kleur.

Lijst per 07.10.04 t/m 14.10.10 © Paul Lemmens