Son of for your Eyes - Only?

Vorige maand kocht ik deze twee dvd's. 200 Motels natuurlijk volstrekt illegaal en dat is te horen en te zien. De beelden zijn zelfs wazig te noemen en het geluid is blikkerig, ronduit slecht op sommige plaatsen. Liever had ik een legale gekocht, maar die is er gewoon niet. Bij gebrek aan een videorecorder is dit dus noodzaak. Ooit de Moeder van de Uitvinding... 200 Motels anno nu is een grappige film, beetje gedateerd, maar toch leuk (vooral leuk) om nog eens te zien. Droll humor en poverty, om het kort samen te vatten. Maar de muziek is prachtig. Gelukkig hebben we die op cd, maar natuurlijk weer niet de hele muziek uit de film. Dat is inmiddels een lang verhaal. De mensen die ooit bij de uitvoering in Carré waren en de complete uitvoering hebben gehoord weten dat er nog veel meer is en dat die muziek ook logischer is. Kijk je op de site van zappa.com dan is die vraag ook daar voorgelegd: Komt dit uit? Antwoord: tiny maybe dat dat ooit uitgebracht wordt. Maar nu Zappa's werk na veertig jaar trouwe dienst opnieuw met stukken en beten en toevoegingen en in de karaoke versie wordt uitgebracht is er wellicht een klein beetje hoop. Deze DVD-versie is dus geen aanrader.
Wel een echte aanrader is Zappa and the Mothers of Invention in the 1960s., de andere dvd die her en der op het internet te koop is.
De bijna twee uur lange dvd kijk je in een keer. Het is vooral een nostalgische terugblik van enkele ex-Mothers, Jimmy Carl Black, Bunk Gardner, Art Tripp en Don Preston. Hun verhalen worden afgewisseld met opmerkingen van deskundigen als Billy james (FZ-biograaf), Ben Watson (idem), Richie Unterburger (muziek-journalist), Alan Clayton (so English - schrijver, muzikant en kenner van de muziek van Edgard Varèse) en zelfs Kim Fowley (LA WIldman is zijn beschrijving). De deskundigen zijn ter zake doende en goed op de hoogte. The ex-Mothers zijn hoofdzakelijk nostalgisch, nog steeds spijt dat hun avontuur abrupt eindigde in 1969. Daarnaast kijken ze met gepaste afstand en zijn ze mild in hun oordeel richting Frank. Dat is nog wel eens anders geweest. Tijd heelt wonden, ook hier. De met krakende stem sprekende Jimmy Black is daarvan het grootste voorbeeld. Gentleman Gardner is niets veranderd en eigenlijk geldt dat net zo voor de anderen. De stukken tekst worden afgewisseld met foto's en optredens van Zappa en diens Mothers (courtesy Family Trust - ja dat dan weer wel). Er zijn bekende stukken bij van Berlijn en de BBC, maar ook onbekende filmfragmenten. Te zien zijn o.a. Who Are the Brain Police, Trouble Every Day, Flower Punk, Dog Breath Variations, Willie the Pimp en andere kassuccessen. Deze 'film'  is een uitstekende poging Zappa's beginjaren in kaart te brengen. Ook prima voor iedereen die later is begonnen in 's mans carrière. Hier is het begin en die start deed indertijd bij de argeloze luisteraars al heel wat stof opwaaien; "Where the hell did that come from?" Ook het tijdbeeld wordt daarom - goed - neergezet. Kopen en genieten dus!


Paul Lemmens © words april 2009
Frank Zappa's 200 Motels  Frank Zappa and the Mothers of Invention
- In the 1960's -  
DVD - ca. 139 minutes
1971
DVD - ca. 134 minutes
Various Places in the 60s
1. - 29.
Tracks following the movie
1. Intro
2. Early Days
3. Soul Giants
4. Inventing the Mothers
5. Freak Out
6. Absolutely Free
7. New York, New York
8. We're Only in it for the Money
9. On the road
10. Lumpy Gravy
11. Cruisin' with Ruben & Jets
12. European Revolution
13. Uncle Meat
14. Bizarre Records
15. The end of the Road 
No extra's

illegal dvd 
 Extra's:
- extended interviews
- contributor bio's

This film is not authorised by the estate or family of FZ