MYSTERY REVIEW

Zappa bracht rond 1984, het begin van het CD-tijdperk, zijn twee Mystery lp's uit. Ik heb hem toen een brief gestuurd met de boodschap dat ik dat niet eerlijk vond, omdat fans van het eerste uur nu alleen kennis konden maken met het extra werk door de dure dozen te kopen met werk dat ze n.b. allang in huis hadden. Later vertelde Zappa in interviews dat de beide Mystery lp's samen op een CD zouden verschijnen. Nu, ongeveer tien jaar later, is die CD dan inderdaad realiteit. In zekere zin is het een speciale release; het is de eerste compilatie die Zappa zelf samenstelde uit zijn onmetelijke kelder; een Lost Episodes avant la lettre. Veel Zappanaten zullen een groot deel van het materiaal niet kennen of alleen vanaf tapes uit het via-via-circuit. Ondanks het feit dat sommige tracks in een meer of mindere vermomming al op andere CD's uitgebracht zijn biedt de Mystery Disc een prettige kijk in 's mans keuken. Immers, wat we hier te horen krijgen is materiaal uit de beginperiode: de muzikale vriendschap tussen Donnie Vliet en Frankie Zappa; werken uit Studio Z met 's werelds eerste en enige 5-sporen recorder; twee tracks uit FZ's eerste filmscore "Run Home Slow'; pre-Mothers stuff; nog een (over­lappend) deel van het 1968 London concerto en vooral veel oprechte humor. Veel muziek klinkt anno 1998 nog fris en ongedateerd, iets dat pleit voor Zappa's muzikale statement. Die frisheid vind ik ook terug op The Lost Episodes. De combinatie van beide CD's zie ik dan ook als Zappa's prille beginpe­riode, zoekend naar zijn eigen eenzame muzikale weg.

Deze toch wel erg prettige release is ook nog eens verpakt met een prachtig uitgevoerd boekje, met daarin veel - zelfs onbekend - fotomateriaal; een Cal Schenkel product, die daarmee bewijst toch echt wel meer te kunnen dan het onduidelijk gekras van de laaste jaren. Ook voor Ryko is het een opsteker dat The Black Spider Woman nu blijkbaar meegewerkt heeft aan een release, er materiaal voor heeft afgestaan en ons n.b. de zegen geeft (kleine lettertjes onder de tray bij het copyright stukje: Bless You). Die Gail! Zij geeft overigens nog wel aanleiding tot nieuwe mysteries: wie is de weggewerkte persoon (Blur) op pag. 13 van het boekje, suggesties?; wat is Switzerland? (Schenkel op de vlucht naar het neutrale Zwitserland?) en nu de mooiste: op de laatste pag. van het boekje staat: Keening: Gail Zappa. Heeft iemand opgezocht wat 'keening' betekent? Lach mee: 1. (Ierse) lijkzang 2. levendig/vu­rig/er­op gebrand iets te doen en de klapper in mijn woorden­boek: keen on money (ja hoor!). Maak het verhaal af en kleur de plaatjes.

Conclusie: we hebben er een prachtig product bij, waar ik blijer mee ben dan de afgelopen verzamelreleases. Deze voegt iets waardevols toe aan onze FZ-collectie. Ik houd me aanbevolen voor meer van dit soort verrassende releases. Ryko heeft ons wat dat betreft nog nooit teleurgesteld, iets dat ik niet kan zeggen van FZ's Spider Widow. Verklaart dit nu wellicht zijn voorkeur voor goedkope B-monstermovies? Another Mystery.

Zoals altijd, in afwachting van...

words 1998 - 2008 © Paul Lemmens

 1. Theme from "Run Home Slow"
 2. Original Duke Of Prunes
 3. Opening Night at "Studio Z" (Collage)
 4. The Village Inn
 5. Steal Away
 6. I Was A Teen-Age Malt Shop
 7. The Birth of Captain Beefheart
 8. Metal Man Has Won His Wings
 9. Power Trio from The Saints 'n Sinners
 10. Bossa Nova Pervertamento
 11. Excerpt from The Uncle Frankie Show
 12. Charva
 13. Speed-Freak Boogie
 14. Original Mothers at The Broadside (Pomona)
 15. Party Scene from "Mondo Hollywood"
 16. Original Mothers Rehearsal
 17. How Could I Be Such A Fool?
 18. Band introductions at The Fillmore West
 19. Plastic People
 20. Original Mothers at Fillmore East
  Why Don'tcha Do Me Right/Big Leg Emma
 21. Harry, You're A Beast
 22. Don Interrupts
 23. Piece One
 24. Jim/Roy
 25. Piece Two
 26. Agency Man
 27. Agency Man (Studio Version)
 28. Lecture from Festival Hall Show
 29. Wedding Dress Song/The Handsome Cabin Boy
 30. Skweezit Skweezit Skweezit
 31. The Story of Willie The Pimp
 32. Black Beauty
 33. Chucha
 34. Mothers at KPFK
 35. Harmonica Fun

  And a lot musicians:
  go dig out this record!!!who's that girl?