MOTHERMANIA

      who's who?

Side one
1. Brown Shoes Don't Make It
2. Mother People
3. Duke of Prunes
4. Call Any Vegetable
5. The Idiot Bastard Son

Side two
6. It Can't Happen Here
7. You're Probably Wondering Why I'm Here
8. Who Are The Brain Police?
9. Plastic People
10. Hungry Freaks, Daddy
11. America Drinks and Goes Home


achterkant van de klaphoes


achterkant van de enkele hoes
De eerste en tot eind afgelopen maand enige echte officiŽle verzamelplaat (Understanding America is twee en Offended drie) van Zappa en zijn Mothers.

Alvast een stukje historie: Net voor het uitkomen van Uncle Meat op Zappa's eigen, nieuwe label Bizarre, bracht Verve, het oude label, een compilatie uit. Idee erachter was om nog wat aan Zappa te verdienen, omdat de verkopen van diens eerste drie platen tegen waren gevallen. De naam van de plaat is afgeleid van The Beatles; Beatlemania was de naam voor het grote enthousiasme (gillende meiden, films, allerlei parafernalia) dat die band ten deel viel. De knipoog is dan meteen duidelijk. Zappa zorgde zelf voor de mix en bepaalde de volgorde van de tracks. Daarbij haalde hij een kleine stunt uit door Mother People in originele staat in te leveren. Het stuk was eerder gecensureerd op We're Only in it for the Money terecht gekomen en nu was zijn kans om dat even recht te zetten. Verve had het niet door (of het interesseerde ze niet meer) en wij waren blij met het ťchte stuk. The Idiot Bastard Son kregen we in een totaal andere mix, waarmee de plaat zich een plek verwierf in de standaardcollectie. Ondanks het feit dat de verzamelaar op Verve uitwam vertelde Zappa regelmatig dat dit de enige door hem goedgekeurde sampler was. In die zin was het daarom vreemd dat die dan nooit officieel werd uitgebracht. In 2009 kwam de ommekeer en werd de plaat als digitale download aangeboden en nu dan eindelijk op cd.

Opmerkelijk en grappig was de hoes met de snorren en sikken in de binnenzijde en op de achterkant een verhaal in het Duits (!). Indertijd zo goed bevonden door Zappa dat hij vond dat dŠt er maar op moest. Het is van oktober 1968 uit Der Abend en handelt over het inmiddels fameuze concert in het Berlijnse Sportpalast. Zappa werd door een deel van het publiek gezien als revolutionair, maar bracht alleen zijn muziek Na veertig minuten leverde dat iets groens op richting podium, iets later gevolgd door een ei dat uiteenspatte op Zappa's gitaar. "Jullie gedragen je als zwijnen" riep Zappa. Het antwoord kwam snel "Evolutie contra Revolutie", daarna verdween de Evolutie (Mothers) en veroverde de Revolutie het podium. Zappa boos: "We komen hier als muzikanten en niet om jullie kreten te horen. Zoals jullie je gedragen moet de situatie in Berlijn wel hopeloos zijn. Jullie gedragen je als Amerikanen!" Daarop sprong organisator Rau op het podium en nodigde uit voor een discussie in een poging verdere escalatie te voorkomen. Maar die kwam er niet meer van, de politie greep in en gaf iedereen tien minuten om te verdwijnen. Dat lukte zonder slag of stoot. "Een zeer onthullende avond" mijmerde Zappa na afloop.

Nog even een paar zaken. Mother People is de ongecensureerde versie en The Idiot Bastard Son is behoorlijk afwijkend van het stuk op We're Only in it for the Money en in die zin wel de moeite waard. Misschien is deze zelfs wel mooier. Op de voorzijde van de cd-hoes staat nu 1969 gemeld en de moeders genoemd in de hoes zijn dan wel de moeders van 1969, maar niet allemaal die van de eerste drie platen (Freak Out, Absolutely Free en Money) meespelen.

In de hele serie is dit nu de eerste officŽle verzamelaar, de tweede is Have I Offended Someone? en de jongste, derde Understading America.

Om de serie compleet te hebben is dit een leuk plaatje, nummer 7 genaamd. Absoluut nodig? Nee! Welkom? Ja!

Paul Lemmens © text december 2012