Oh No, Here Comes That Screaming Sound Again...

Bericht van de mailinglist:

TIME TO FREAK OUT… FRANK’S BACK!


ZAPPA FAMILY TRUST REGAINS CONTROL OF ICONIC MUSICIAN’S EXTENSIVE CATALOG

GLOBAL LICENSE/DISTRIBUTION DEAL SIGNED WITH UNIVERSAL MUSIC ENTERPRISES

CATALOG OF 60 RECORDINGS TO BE LAUNCHED WITH JULY 31 RELEASE OF 12 TITLES

Back home where it belongs, the music of FRANK ZAPPA is now back in the hands of the ZAPPA FAMILY TRUST.

To celebrate this, the estate has signed a global license and distribution deal with UNIVERSAL MUSIC ENTERPRISES to release 60 of the iconic composer’s recordings. The roll-out kicks off July 31 with 12 recordings, with another dozen recordings to be released monthly through the end of 2012.

“The ink is not yet dry on The Zappa Family Trust's worldwide deal with Universal Music Enterprises,” says Gail Zappa. “They made us the offer we couldn't refuse--for all the right reasons. It is a win-win for all of us, but mostly for Frank Zappa. Long may his baton wave. We are so ready to go.”

“The artist and composer, Frank Zappa, is one of the most important and influential artists in music history with his prolific body of work, including his breakthrough rock ‘n roll concept albums. We are honored that Gail Zappa and the Zappa Family Trust have entrusted us with his legacy. We intend to honor him and bring high quality releases, digital and physical, for his new and longtime fans,” said Bruce Resnikoff, President/CEO, Universal Music Enterprises (UMe).

Now fully back in hands of the Zappa Family Trust--headed by Zappa’s widow Gail Zappa--the releases will honor the iconic legacy of the composer, musician, bandleader and filmmaker. ZAPPA was posthumously inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 1995 and received the Grammy Lifetime Achievement Award in 1997 (although the family would like to know where it is). The official biography: Frank Zappa, American composer, 1940-1993.

The UME deal is for the entire Zappa Catalog as it appeared on Frank Zappa's own independent label, Barking Pumpkin Records. Many of the original analog masters have been re-mastered for this occasion. Yes that's right, you heard right. The entire Catalog, in all its spiffnificent glory will launch July 31, just in time for Frank Zappa’s daughter DIVA’s birthday-- an occasion that will be celebrated along with GAIL, sister MOON UNIT and brothers DWEEZIL and AHMET.

For more information, go to www.zappa.com.

The initial 12 FRANK ZAPPA releases included in the ZAPPA/ UNIVERSAL deal set for July 31 are as follows. **Date signifies original year of release.

1. Freak Out! (1966)
2. Absolutely Free (1967)
3. Lumpy Gravy (1968)
4. We're Only In It For The Money (1968)
5. Cruising With Ruben & The Jets (1968)
6. Uncle Meat (1969)
7. Hot Rats (1969)
8. Burnt Weeny Sandwich (1970)
9. Weasels Ripped My Flesh (1970)
10. Chunga's Revenge (1970)
11. Fillmore East, June 1971 (1971)
12. Just Another Band From L.A. (1972)

* p.s. alle andere rerererereleases volgen zsm.


“I want you out of this business”. Dat was niet de platenmaatschappijbons tegen Zappa na het zoveelste debacle, het zou kunnen tenslotte gezien al zijn strubbelingen aan dat adres. Nee, het waren zíjn woorden die hij richtte aan zijn vrouw Gail. En moet die woorden sloot hij een deal met Ryko en bracht al zijn platen onder eigen supervisie uit met een approved vermelding op de hoes. Wij waren blij, de cd-aantallen groeiden gestaag en uiteindelijk was de serie compleet. Maar ja, dat was begin jaren negentig van de vorige eeuw. Daarna ging de Man Heene en was het gedaan met de rust. De Rykodeal zat al vol problemen, maar die lagen vooral op het vlak van het weigeren van de erven bij de vraag naar extra of ander fotomateriaal. Desondanks deed Ryko goed werk, de geluidskwaliteit was meestal in orde en vooral de ‘looks’ waren als vanouds, tenminste voor zover dat kan bij een replica op kabouterformaat. De Ryko cd’s worden hier nog dagelijks gedraaid en er is niets mis mee. Maar ja, dat was vorige eeuw en we zijn inmiddels stukken verder, qua geluid dan. En nu kondigt de weduwe via haar bijna onbereikbare mailinglist aan - zie hiernaast - dat de hele handel opnieuw uitgebracht wordt, ze is er zelfs met een stofkam doorheen gegaan. Gefeliciteerd dan maar. En wij, zitten we met de gebakken peren of de stoofperen of valt de perenoogst dit jaar tegen wegens een nat voorjaar? Wekenlang was het speculeren op het FZ-forum en er werd van alles en nog wat geroepen en medegedeeld al dan niet ongevraagd. Daar blijkt trouwens dat nog lang niet alle fans de zaak compleet hebben, dan daal je wel, als fan zijnde bedoel ik, niet vanwege valwinden of dergelijke plotseling optredende fenomenen. Met argusogen keek ik mee en zocht op het wereldwijde web naar info, maar die was en is nog steeds schaars, er is zelfs geen promocampagne, tenminste niet een die ik heb meegekregen. Onze vrienden van G&S Music hebben de eerste worp al op een kritische rij gezet en ik kan iedereen alvast verzekeren dat het een goedkope herfst wordt. Behalve wat achtergebleven neten heeft de stofkam weinig opmerkelijks opgeleverd. In het kort: de meeste 2012-cd’s zijn ook de versies van Ryko, ja het zal beter klinken, maar dat is logisch, want van 16 bits zijn we inmiddels aangeland bij 24 en ook de apparatuur is wat meer bij de tijd gebracht. Maar, jongens en meisjes, dat zegt nu eens lekker helemaal niets over de muziek, want daar gaat het uiteindelijk om.
De muziek anno 1966 blijft gewoon dun klinken, tenzij je iemand als Rudy van Gelder achter de knoppen had en de zaak in MONO werd opgenomen. Luister maar eens naar zijn jazzplaten uit de jaren 50; die klinken fenomenaal! Het ging over FZ. Opmerkelijke dingen: Cruisin’ met Ruben en zijn Jets heeft weer de door mij verafschuwde mix met Arthur Barrow en Chad Wackerman. Bwurk! Uncle Meat heeft opnieuw de hele filmtrackzooi op de foute plaats - Bwurk! en Fillmore East heeft Willie 2 weer teruggevonden. Huh? De rest is niet veranderd. Oh ja, Hot Rats heeft de oude 1969 versie weer terug, maar is nu geremasterd door ene Bernie Grundman. Ik mag hopen dat hij het Grundig gedaan heeft, alhoewel ik helemaal niet ontevreden was met de meest recente versie. Ik heb overigens al jaren de 1969-lp-versie op mijn pc en die bevalt goed, zo goed dat ik Hot Rats, als enige, in de nieuwe versie gekocht heb. De rest kan me gestolen worden, net als de handdoeken uit het Motel. Daar kom ik nog op terug, op de ratten dan. De vormgeving dan maar? Tsja, wat moet je nog verbeteren aan de complete Ryko-versies. Niets toch? Oh ja, Money heeft zijn voorkantje weer terug, maar daar ga ik het niet weer over hebben. Ik heb alle cd’s in de winkel staan bekijken en vergelijken. Het is bagger! Slecht gedrukt, te donker, vuil, slordig gedaan. Nee, Universal (want die geven de zaak nu uit), dat is helemaal niets, dat is, om in beeldspraak te blijven, een drieletterwoord met toegevoegde peren. Hier en daar zijn wat resten uit de stofkam blijven hangen denk ik. Heerlijk hè, als je eens een keer niet de hele Zappa handel opnieuw hoeft te kopen. Tip – nu je toch geld overhoudt: koop eens wat reggae muziek, Jamaica is dit jaar immers 50 jaar onafhankelijk van Groot Brittanje en hoe kun je dat nou beter vieren dan met een flinke dosis reggae. Ja, we kunnen de 100 meter winnen, maar ik loop wel snel , maar niet zo als Usain Bolt of Shelly-Ann Fraser-Pryce. Die laatste maakte overigens nog wel een opmerking in de richting van de voormalig overheerser. Zappa was, zoals iedereen wel weet (hm) natuurlijk niet vies van reggae, tal van zijn gitaarsolo’s, zeker uit de ‘recentere’ perioden zijn op basis van het reggaestramien. De man had een visie, of zijn vrouw dat ook heeft vraag ik me nog regelmatig af. Tot ik daar achter ben ga ik lekker achteruit liggen en draai mijn Ryko versies nog maar eens en ga nu zelfs dubbel genieten!

vervolg na een paar weken:
Er is inmiddels niets meer wat het leek. Laat ik maar schuld bekennen. Ik heb ze gehoord de 2012-versies, thuis bij vriend C. op een sound system. Djeezis, of tegenwoordig OMG, wat een geluid! En toen viel ik. Als een blok. Het wordt alsnog een dure herfst. Klik maar op de pumpkin hiernaast voor part two (gelukkig is dat ook een echte Zappa traditie).
© tekst 2012 Paul Lemmens
© pics: ZFT