A LiFe on the Road

 

Het wonder is geschied, looft Ryko, halléluwah! FZ's deltawerken zijn klaar, het gat is dicht, de uitgevallen tand is gevuld met een Kroonjuweel. Na 26 jaar(!) touwtrekken, emmeren en advocaten heb ik in mijn eigen handen de dubbel-CD 200 Motels met boek en poster(tje). Dat ik het nog heb mogen meemaken. Dagenlang nerveus als voor een examen en plotseling kwam daar het bevrijdend telefoontje: Hij (met hoofdletter) is er! Wahargh! (of woorden van gelijke strekking ontvlieden mij op dat moment). Ryko heeft er erg veel aan gedaan (bijna failliet gegaan) om 200 Motels op de markt te brengen en het moet gezegd: het is een schitterend produkt geworden, dat staat als een Motel boven water. Desondanks ga ik toch even microscopisch zeuren, want:

Het eerst zie je natuurlijk de doos en tsja, die is iets anders dan ik gewend ben/gehoopt had. Enerzijds is het natuurlijk een FZ-produkt, anderzijds moet het in een serie Original Motion Picture Soundtracks passen. De afwijkingen gelden voor de voorzijde met rode balk en tekening die er zowiezo toch niet helemaal opgepast had en dan valt de gekozen oplossing nog wel mee; voor de zijkanten, gelukkig heeft één zijde (CD achterstevoren-op-de-kop) de scheurstrip (maar nét niet helemaal zoals de anderen: logo/lettertype). Op de achterzijde moet natuurlijk de tracklisting, maar waarom nou in godsnaam de barcode nou net op de clou van de strip moet staan is mij een ondoorgrondelijk raadsel. Mysterioso!

Overigens zijn beide CD's (met Zappa-hoofd en druipletters) net als de trays (Midnight Ranch en Schenkelschetsen) aardig in Motel-stijl.

In de doos zit een boek van maar liefst 56 pagina's met uitklap omslag en een poster. Deze poster is nét niet helemaal een replica van de originele versie uit de eerste lp-oplaag en ook hier vraag ik mij af waarom er aan de vorm gesleuteld is en waarom Lucy's censuurbalkje vergroot is tot cup CD, terwijl dat op de voorzijde van de doos weer niet zo is. Mysterioso! Leuke foto op de achterkant overigens, maar Jim Pons kwam niet als muzikant in 200 Motels voor (Kijk in dit kader ook eens op de achterzijde van de CD Just Another Band from L.A... Ja?)

Het boek is gewoon áf. Al het originele artwork, ook dat uit het boek bij de lp, is natuurlijk verkleind maar in totaliteit present, met daarnaast nog tal van extra foto's, een prima uitgebreide versie van de strip Dental Hygiene Dilemma, een zeer uitgebreide terugblik op het ontstaan van 200 Motels door Patrick Pending en door dezelfde PP de 200 Motels versie volgens het filmscript, die zoals bij de Zappanaten bekend, heel anders is dan de uiteindelijke lp/CD-versie.

De muziek is behoorlijk opgevijzeld, ontruist en met transparante klangfarben bewerkt, bij mij thuis klinken de Motels als nooit te voren en ik hoor ook heel wat dingen die ik nog niet eerder gehoord heb. En dat wil wat zeggen, omdat 200 Motels een van mijn favorieten is (klik hier) en de lp's zowat wit gedraaid zijn. De volgorde is, zoals gezegd, gelijk aan de lp zonder tussenwerpsels á la bootleg-versies. Aan het eind van CD-2 krijgen we als bonus 4 reclame-boodschappen en een Magic Fingers single-versie. Erg leuk en aardig voor erbij. Compliment voor de CD-rom/enhanced track met daarop de 'trailer', zeg maar het bioscoop reclamefilmpje voor 200 Motels. Prachtig, prachtig, je zou de videotape zo weer opzetten, maar ja, het geluid daarvan is nu zo slecht...

Ook al zijn er enkele vergrootglasminpunten, het eindresultaat mag met gepaste trots in de rij gezet worden en voorlopig kunnen we lui achterover leunen en de hele collectie aanschouwen. De hele collectie? Nee, een kleine familie blijft moedig weerstand bieden aan de overweldigers en maakt het leven van de fans in de omringende werelddelen bepaald niet gemakkelijk... *

© Paul Lemmens, oktober 1997 - jan 2008
disc one
  1. Semi-Fraudulent/Direct-From-Hollywood Overture
  2. Mystery Roach
  3. Dance of the Rock & Roll Interviewers
 4. This Town Is a Sealed Tuna Sandwich (Prologue)
  5. Tuna Fish Promenade
  6. Dance of the Just Plain Folks
  7. This Town Is a Sealed Tuna Sandwich (Reprise)
  8. The Sealed Tuna Bolero
  9. Lonesome Cowboy Burt
10. Touring Can Make You Crazy
11. Would You Like a Snack?
12. Redneck Eats
13. Centerville
14. She Painted up Her Face
15. Janet's Big Dance Number
16. Half a Dozen Provocative Squats
17. Mysterioso
18. Shove It Right In
19. Lucy's Seduction of a Bored Violinist & Postlude

disc two
  1. I'm Stealing the Towels
  2. Dental Hygiene Dilemma
  3. Does This Kind of Life Look Interesting to You?
  4. Daddy, Daddy, Daddy
  5. Penis Dimension
  6. What Will This Evening Bring Me This Morning
  7. A Nun Suit Painted on Some Old Boxes
  8. Magic Fingers
  9. Motorhead's Midnight Ranch
10. Dew on the Newts We Got
11. The Lad Searches the Night for His Newts
12. The Girl Wants to Fix Him Some Broth
13. The Girl's Dream
14. Little Green Scratchy Sweaters & Corduroy Ponce
15. Strictly Genteel (The Finale)

extra's
  1. Coming Soon! [Cut 1]
  2. The Wide Screen [Cut 2]
  3. Coming Soon! [Cut 3]
  4. Frank Zappa's 200 Motels [Cut 4]
  5. Magic Fingers [Single Edit]
  6. ENHANCED TRACK: Original Theatrical Trailer

Frank Zappa – Bass, Guitar, Producer, Orchestration
Ian Underwood – Keyboards, Woodwind
Ruth Underwood – Percussion
George Duke – Trombone, Keyboards
Aynsley Dunbar – Drums
Howard Kaylan – Vocals
Mark Volman – Vocals, Photography
Jim Pons – Voices, some bass
Jimmy Carl Black – Vocals
Theodore Bikel – Narrator
Royal Philharmonic Orchestra

with:
Cal Schenkel – Design
David McMacken – Design, Illustrations
Bob Auger – Engineer
Barry Keene – Overdubs, Remixing
Patrick Pending – Liner Notes

(* vrij naar R. Goscinny)